80 éves Barbra Streisand

Április 24-én töltötte be 80. életévét a XX. század egyik legkiemelkedőbb dívája. Születésnapja alkalmából összeszedtünk róla néhány fontos infót.

    Mindössze 15 hónapos volt, amikor elvesztette édesapját

    1943 augusztusában Barbra csupán 34 éves édesapja hirtelen hunyt el egy epilepsziás roham következtében. A család ekkor hirtelen az éhezés szélére került, ugyanis édesanyjának csupán egy rosszul fizető könyvelői állása volt.

     

    Egy gimnáziumba járt Neil Diamonddal

    A legendás énekessel mindketten tagjai voltak az iskolai kórusnak is. Később, a ’70-es években újra együtt énekeltek, azonban akkor már csak kettesben, a You Don’t Bring Me Flowers című duettjük pedig egészen az első helyig jutott az amerikai slágerlistán.


    Már 16 évesen leérettségizett

    És nem csak hogy két évvel korábban végezte el az Erasmus Hall középiskolát, de emellett párhuzamosan járt két színiiskolába, melyek közül az egyikben ösztöndíjat is kapott cserébe azért, mert a tanárok gyerekeire vigyázott.

    Barbra Streisand az 1995-ös Emmy gálánForrás: Bob Riha, Jr./Getty Images


    Randizgatott Bobby Fischerrel

    Az ’50-es évek végén, akkoriban amikor elvégezte a gimnáziumot, többször is együtt ebédelt Bobby Fischerrel, a sakkfenoménnal. Bár meglehetősen különcnek, de valamiért mégis szexinek találta a nála 1 évvel fiatalabb nagymestert.

    Egy betű különbség egyedivé tette

    Barbaraként anyakönyvezték, de nem szerette a nevét, viszont megváltoztatni sem akarta, így mindössze egyetlen „a” betűt vett ki belőle, és ettől összetéveszthetetlenné és különlegessé vált.

     

    Barbra Streisand a Yentl forgatásán /Forrás: Hulton Archive/Getty Images


    Kikosarazta Marlon Brandót

    Nem csupán kedvenc színésze, hanem tinédzserkori szerelme is volt a Keresztapa legendája, akivel később rendkívül jó barátságba is kerültek, olyannyira, hogy rendszeresen órákig telefonáltak is egymással. Egy alkalommal el is utaztak együtt kirándulni, Brando pedig megpróbálta egy következő szintre emelni a kapcsolatukat, de Streisand visszautasította a színészóriást.


    Házasságai

    1963-ban ment hozzá Elliott Gould színészhez, majd 1971-ben különváltak útjaik. Végül 1998-ban házasodott újra, és azóta egy párt alkotnak James Brolin színésszel.


    Első filmszerepe máris Oscart ért

    1968-ban debütált a mozivásznon, ahol a Funny Girl című Broadway-darab filmváltozatában is ő játszotta a címszerepet. Az alakítása annyira meggyőző volt, hogy egyből Oscar-díjjal jutalmazták a Legjobb színésznő kategóriában.


    Majdnem ő lett Kanada First Ladyje

    1969-ben együtt járt a kanadai miniszterelnökkel, Pierre Trudeau-val, a jelenlegi miniszterelnök, Justin Trudeau édesapjával. A politikus 1969-ben még a kezét is megkérte, azonban Barbra nemet mondott a házassági ajánlatra.

    Ő lett az első Oscar-díjas női dalszerző

    1976-ban a Csillag születik című filmben elhangzó Evergreen című szerzeménye szintén győzedelmeskedni tudott a Legjobb filmbetétdal kategóriában, amivel történelmet írt, ugyanis ő lett az első nő, aki dalszerzőként Oscar-díjat kapott.


    Egyik filmjében szinte mindenért ő felelt

    Az 1983-as Yentl című mozi kapcsán ő lett az első nő, aki egymaga volt a főszereplője, az írója, a producere és a rendezője egy nagyszabású hollywoodi produkciónak. Utóbbiért még Golden Globe-díjjal is jutalmazták, amivel a mai napig az egyetlen nőnek számít, aki ebben a kategóriában győzedelmeskedni tudott.

     

    Melegjogi aktivista és vérbeli demokrata

    Több emberjogi szervezetet is támogat, a melegek jogai pedig különösen fontosak számára, hiszen fia, Jason is a saját neméhez vonzódik. Az LMBTQ-közösségnek írt nyílt levelében így fogalmazott:

    „Mindannyian egyediek és gyönyörűek vagyunk a magunk módján és jogunk van a szerelemre és arra hogy szeretve legyünk bárki által, akit csak választunk.

    Emellett elkötelezett híve a demokrata pártnak, olyannyira, hogy Paul Newman és Jane Fonda mellett ő is szerepelt Richard Nixon egykori „ellenséglistáján”.

    Barbra Streisand kisfiával, Jasonnal a Hello Dolly forgatásán / Forrás: Bettmann/Getty Images


    Van egy saját bevásárlóközpontja

    Háza alagsorában felépíttetett egy saját bevásárlóközpontot.

    “Ahelyett, hogy csak tárolnám a cuccaimat a pincémben, egy utcányi boltot csináltattam nekik, ahol kiállíthatom őket.”

    Antik ruhaüzlet, ajándék-, baba- és cukorkabolt is található nála, de vendégeit fagyasztott joghurttal és popcornnal is meg szokta kínálni.