9 dolog, amit talán nem is tudtál Billie Eilish-ről, a Sziget keddi fellépőjéről

Billie Eilish augusztus 15-én, 21:15-kor lép fel a Sziget nagyszínpadán. Na, de ki is ő?

Billie Eilish holnap lép fel a Szigeten, hangolódjunk pár érdekes infóval, amit talán nem is tudtál róla.

 

1. Meglepődsz, ha megtudod, mi a teljes neve

Bár Billie Eilish néven ismerjük, ám nem ez a teljes neve. Egész pontosan úgy hívják:

Billie Eilish Pirate Baird O'Connell.

A legmeglepőbb talán a „Pirate”, ami kalózt jelent, és állítólag a bátyja, Finneas O'Connell ötlete volt, csupán azért, mert így akarta szólítani a húgát. Egy másik forrás szerint viszont édesanyja szeretett volna valami egyedi nevet a lányának.

 

2. A természetes hajszíne: szőke

Az énekesnőt sokan ikonikus zöld tincseiről ismerik (ez amúgy a kedvenc színe), valamint sötét hajszíneiről, amiket az évek során viselt, ám valójában ő szőke, amiről például az alábbi gyerekkori fotó is tanúskodik.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

BILLIE EILISH (@billieeilish) által megosztott bejegyzés

 

3. 11 éves kora óta ír zenéket

Billie a Vogue-nak mesélt arról, hogy tagja volt a Los Angeles-i gyermekkórusnak. Az itt töltött idő segített neki abban, hogy énekesi képességei fejlődjenek.

„Itt tanultam meg, hogyan kell helyesen énekelni, miként ne tegyem tönkre a hangomat. De igazából folyamatosan énekeltem. Annyit énekeltem, hogy családomnak már el kellett csitítani.”

Arról is beszélt, hogy az éneklésből természetes út vezetett oda, hogy zenét írjon.

 

4. Ez a kedvenc filmje

2013-ban mutatták be A megálló című filmet Michael B. Jordan főszereplésével. Eilish régóta ezt nevezi meg kedvenc filmjeként. A leírás szerint a film egy nap történetét meséli el és 2008 szilveszterekor játszódik:

Veled is megtörténhet? Bármikor. Bárhol. Hogy az életed egy napon múlik. Nem vagy jó helyen, jó időben. Az év utolsó napja. S nem éred meg a másnapot. Új év hajnalán imádkoznak érted a barátaid, a családod. Mert ilyen ez a mai világ. Itt kell létezned. És ha történetesen feketének születtél, még nehezebben lélegzel a mindennapokban. Elég, ha csak felszállsz a metróra és jól érzed magad, barátaiddal Szilveszter éjjelén. Énekelsz, zenélsz, jó hangulatban. S egyszer csak elsötétül a világ. Egy metróállomáson. Fruitvale Station a megálló neve. A huszonkét éves afro-amerikai Oscar Grant különös érzéssel ébred 2008 szilveszterének reggelén. A megélhetési gondokkal küszködő, börtönt is megjárt fiatalember úgy érzi, változtatnia kell eddigi életén. Elhatározza, hogy jobb fia lesz anyjának, akinek ma van a születésnapja, jobb társa a barátnőjének, és jobb apja a négyéves kislányának. Amilyen jól indul a nap, olyan tragikusan végződik. Grantot egy rendőri intézkedés során lelövik a San Franciscó-i Fruitvale metróállomáson. Halála megrázza Amerikát.

 

5. A bátyja, Finneas segít neki a zenélésben

Finneas segít Billie-nek a zeneszerzésben, és ő a dalok producere. A When We Fall Asleep, Where Do We Go? című első lemez mind a 14 számát ő írta. Finneas így mesélt a közös munkáról a Atwood Magazine-nak:

„Ha Billie-nek írok egy dal, mindig azt tartom szem előtt, hogy azonosulni tudjon vele, hogy élvezze, amikor elénekli, élje át a szöveget és a sajátjává tudja tenni. Ha pedig együtt írunk egy dalt, akkor csak segíteni próbálok neki, hogy elmondhassa a történetet.”
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FINNEAS (@finneas) által megosztott bejegyzés

 

6. Az Ocean Eyes című számot eredetileg egy koreográfiához vették fel

A dal a szerelemről szól, amit ahhoz hasonlít, mintha lezuhannánk egy szikláról. Billie testvére, Finneas 2015-ben írta, és Billie úgy döntött, hogy felénekli, hogy a tánctanára koreografálhasson rá egy kortárs táncot. Ám a testvéreknek annyira megtetszett a felvétel, hogy feltöltötték a SoundCloudra, ahol ingyenesen hozzá lehetett férni. Itt figyeltek fel rá a lemezkiadók, és végül megvásárolták a dal jogait.

 

7. Nyíltan beszél a Tourette-szindrómájáról

Ahogy egyre több rajongója lett, megjelentek olyan videók a neten, amik azokat a tüneteket szedték össze, amik arra utaltak, hogy Billie-nek Tourette-szindrómája van. Ez egy neurológiai rendellenesség, amely akaratlan mozgással és hanglejtéssel, úgynevezett tikekkel jár. Ezek a videók ösztönözték arra az énekest, hogy megnyíljon a betegségével kapcsolatban, és az Instagramon, valamint az Ellen Show-ban is őszintén vallott arról, milyen együtt élni egy ilyen rendellenességgel. Mindez közelebb hozta őt a rajongóihoz. Mint mondta:

„Amióta beszéltem róla, azt is megtudtam, hogy sok rajongómnak van ilyenje, s emiatt kicsit otthonosabban éreztem magam, valamint közös kapcsolódási pontunk is lett.”

 

8. Szerelmes volt Justin Bieberbe

Billie 12 éves kora óta nyíltan beszél erről: „Olyan volt, mint az első szerelem. Én szerelmes voltam belé, és a fejemben ő is volt szerelmes belém: olyan volt az egész, mint egy kapcsolat.” Az első találkozásuk pont olyan cuki volt, mint ahogy elképzelnéd:

 

A találkozásuk után Bieber a következő üzenetet küldte neki:

„Az irántam érzett szerelmed megérintette a szívemet. Annyira különleges vagy, nem azért, amit tudsz, hanem azért, aki vagy – emlékezz erre. Annyira lenyűgözött az aurád és a jelenléted. Nehéz hivatás ez. Olyan sokaknak vagy a példaképe, és izgatottan várom, hogy lássam, ahogy kivirágzol. Köszönöm a ma estét.”

 

9. Számok

  • 12 éves volt, mikor felvették az Ocean Eyes-t.
  • 13 évesen videókat töltött fel a YouTube-ra, amikben énekel és gitározik (autodidakta módon tanult meg zenélni).
  • 17 évesen jelent meg a debütáló albuma, a When We All Fall Asleep, Where Do We Go?

 

(via Seventeen, Popbuzz, Amazing Facts Home)