A 10 legjobb rocksztár cameo a Simpson családban

Éppen 30 éve annak, hogy az Aerosmith az első rockzenekarként szerepet kapott az 1989 óta töretlen népszerűséggel futó animációs sorozatban, az évforduló kapcsán pedig összegyűjtöttük a széria legemlékezetesebb rocksztár vendégszerepléseit.

Aerosmith (1991)

Kezdjük is a sort a legendás rockbandával, akik az 1991. november 21-én vetített Flaming Moe című epizódban tűntek fel, mint Moe kocsmájának házi zenekara. A csapos ellopja Homértól egy új koktél receptjét, aminek köszönhetően a bár óriási népszerűségre tesz szert és még az Aerosmith is beugrik hozzá néhány italra. Moe színpadra hívja őket, Steven Tyler Springfield helyett azonban St. Louist köszönti, amikor a közönséghez szól, végül pedig közösen belecsapnak a banda Walk This Way című klasszikus slágerébe. Egy későbbi jelenetben Joey Kramer dobos eltűnik: mint kiderül, Mrs. Vadalmától igyekszik visszaszerezni a dobverőit, aki a zenekar limuzinjában próbálja elcsábítani a zenészt.


Ramones (1993)  

Az ikonikus punkcsapatot Smithers hívja el Mr. Burns születésnapjára a széria ötödik évadában, hogy meglepetésként eljátsszák főnökének a Happy Birthday című örökzöldet. A dal természetesen a bandától jól ismert punk rock stílusban csendül fel, Joey Ramone pedig már előtte közli a közönséggel, hogy nincs épp ínyére ez a fellépés. Miután pedig Johnny egyszerűen elküldi a fenébe az idős milliomost, Mr. Burns közli Smithers-szel, hogy „ölesse meg a The Rolling Stonest”.


Red Hot Chili Peppers (1993)

Hogy segítsenek az elkaszált TV-műsora miatt elkeseredett Ropi bohócon, Bart és Lisa más hírességek mellett meggyőzik a Red Hot Chili Pepperst, hogy lépjenek fel Springfieldben, kedvencük visszatérő különkiadásában. Anthony Kiedisék rajzolt megfelelői - teljesen hitelesen, akárcsak az életben - egy szál alsógatyában adják elő a Give It Away című slágerüket, majd Moe kocsmájában is afterpartyznak egyet a többi szereplő társaságában.


Paul és Linda McCartney (1995)

Amikor Lisát barátai és családja is kinevetik és kiközösítik, amiért úgy dönt, hogy nem szeretne húst enni, megszökik, majd elkeseredésében rászánja magát, hogy elfogyasszon egy hot dogot. A virsliről azonban Apu, a sorozat indiai szupermarket vezetője elárulja neki, hogy valójában tofuból készült, a jelenetben pedig Paul és Linda McCartney is megjelenik, akik elmagyarázzák Lisának, hogy nincs oka aggodalomra, hiszen teljes és boldog életet élhet vegetáriánusként is. Apuról végül kiderül, hogy valójában vegán, hiszen semmilyen állati eredetű ételt nem fogyaszt, majd a Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band című The Beatles-klasszikust is meghallgathatjuk tőle egy sajátos verzióban.


Cypress Hill, The Smashing Pumpkins, Sonic Youth és Peter Frampton (1996)

Az alternatív rock láz kellős közepén bemutatott epizódban Homer ráébred, hogy gyerekei cikinek tartják, amiért a ’70-es évek klasszikus rockzenéjét hallgatja, így annak érdekében, hogy ismét fiatalnak érezze magát és egy hullámhosszra kerüljön a mai tinédzserekkel, elviszi Bartot és Lisát egy menő zenei fesztiválra, ahol - a klasszik rocker Peter Frampton mellett - a korszak legnagyobb sztárjai, a Sonic Youth, a The Smashing Pumpkins és a Cypress Hill is színpadra lépnek.


U2 (1998)

Miután Homer magára haragítja a kukást, az bosszúból nem viszi el Simpsonék szemetét, így a családfő elhatározza, hogy saját szemétszállító vállalkozásba kezd. Hogy meggyőzze Springfield lakosságát, hogy őt válasszák új közegészségügyi biztosnak, belopódzik az épp a helyi arénában játszó U2 koncertjére, megzavarva a banda fellépését. A dolog balul sül el, és végül Bono biztonsági őrei vezetik ki színpadról, majd a színfalak mögött jól helyben is hagyják.


Mick Jagger, Keith Richards, Lenny Kravitz, Tom Petty, Brian Setzer és Elvis Costello (2002)

Amikor családja rájön, hogy Homer stresszes állapotát az okozza, hogy legbelül szorong, mert annak idején nem volt képes valóra váltani gyerekkori álmát, vagyis hogy rocksztár lehessen, Marge a Rock and Roll Fantasy táborba küldi férjét, ahol nem kisebb nevek, mint a The Rolling Stones sztárjai, Mick Jagger és Keith Richards, valamint Lenny Kravitz, Tom Petty, Brian Setzer és Elvis Costello lesznek a tanárai.  


Metallica (2006)

Az iskolabusz rocker sofőrje, Otto megpillantja, amint a Metallica turnébusza lerobbanva áll az út szélén, így lehúzódik és felajánlja nekik, hogy segít rajtuk és elviszi őket. Mindeközben azonban Bart elhajt a sulibusszal, így Otto hoppon marad, kedvencei pedig egy „igazi rajongóval”, a nyugdíjas Hans Molemannel indulnak útra helyette.


Green Day (2007)

A punk rock trió a Simpson család mozifilmben kapott szerepet, amelyhez a sorozat főcímének rockosított verzióját is rögzítették. A történet szerint a banda a helyi tóra kihelyezett színpadon zenél, azonban amikor Billie Joe Armstrong frontember a környezettudatosságot is szóba hozza, az összegyűlt tömeg dühödten megdobálja őket, amitől a színpad süllyedésnek indul, a zenekar tagjai pedig a Titanic című filmre való humoros utalással a haláluk előtt hegedülni kezdenek. Temetésükön tiszteletükre az American Idiot című slágerük csendül fel, természetesen templomi orgonán.


Judas Priest (2014)

Amikor Homer egy illegális filmletöltési botrányba keveredik, az FBI nyomozást indít az ügyben. Simpsonék a svéd konzulátushoz fordulnak menedékért, a heavy metal ikonok pedig - az északiak legnagyobb örömére - az épület előtt egy kamionon adják elő a Breaking the Law című klasszikusuk újragondolt, humoros verzióját. Bár a tényt, hogy a sorozatban a Judas Priestre tévesen death metal zenekarként hivatkoztak, rengeteg kritika érte, Rob Halford énekes a szériában való szereplését karrierje egyik legizgalmasabb pillanatának nevezte.