A Queen gitárosa egy dallal ünnepli a James Webb űrtávcső első fotóit

Brian May a 10cc alapító frontemberével, Graham Gouldmannel készített el egy vadonatúj számot.

2021 decemberében indították útjára a valaha volt legnagyobb és legerősebb űrteleszkópot, a James Webb űrtávcsövet, ami a héten küldte vissza első képeit a Földre, amelyek már a NASA honlapján is megtekinthetőek.

Ebből az alkalomból a Queen ikonikus gitárosa, Brian May és a szintén legendás angol banda, a 10cc énekes/basszusgitárosa, Graham Gouldman egyesítették erőiket, a végeredmény pedig a Floating in Heaven című dalban materializálódott.


A The Beatles, egészen pontosan Paul McCartney dallamvilágát idéző track Gouldman szerzeménye, valamint ő is énekli a számot, May pedig az ezer közül is felismerhető gitárjátékával és háttérvokáljaival járult hozzá a dal megszületéséhez.

A Queen zseniális zenésze nem mellesleg doktori címmel rendelkezik asztrofizikából, így a szóban forgó téma különösen testhezálló számára. A több mint 10 milliárd dollárba kerülő James Webb űrteleszkóp által elkészített felvételek ugyanis hatalmas előrelépést jelentenek az űrkutatás történetében, és óriási segítséget nyújtanak a csillagászok számára az univerzum tanulmányozásához.

A július 12-én nyilvánosságra hozott fotókat az USA elnöke, Joe Biden már egy nappal korábban láthatta, és történelmi pillanatnak nevezte a képek bemutatását.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

NASA (@nasa) által megosztott bejegyzés

Brian May pedig a dal megjelenésével egy időben a következőt nyilatkozta:

Nincs is annál izgalmasabb a felfedezés világában, mint elmenni egy olyan helyre, amiről semmit sem tudsz. Csak az ég szab határt annak, amit megismerhetünk."

Brian nem először kapcsolta össze a zene és az űrkutatás világát. Már az 1975-ben megjelent 39 című Queen-klasszikusban is egy csapat asztronautáról énekelt, akik az egy évig tartó űrutazásukból a Földre visszatérve szembesülnek vele, hogy bolygónkon ez idő alatt száz esztendő telt el és mindenki, akit ismertek, meghalt vagy megöregedett.


2019 szilveszterén pedig, a 21 év kihagyás után megjelent első, New Horizons című szólódalát a NASA azonos nevű űrszondája inspirálta.