Architects: Meteor - magyar animáció

Mindössze öt hét alatt készítette el a budapesti Umbrella produkciós műhely animációs csapata a brit metalcore együttes, az Architects vadonatúj videoklipjét. A videó a For Those That Wish To Exist című album egyik dalához, a Meteorhoz készült.

A 2004-ben alakult, brightoni székhelyű Architects világszerte a metalcore műfaj egyik legnépszerűbb képviselője. Legfrissebb lemezük, a For Those That Wish To Exist február végén jelent meg, és azonnal a brit toplista, az Official Albums Chart első helyére került.

A lemez Meteor című dalához készült négyperces, animációs videoklip magyar produkció: az Umbrella csapata rekordidő, mindössze öt hét alatt készítette el a videó képi anyagát a fiatal brit rendező, Jeb Hardwick – az Architects állandó alkotótársa – vezetésével.

Az Umbrella több nemzetközi sztárral is dolgozott már az elmúlt években (Martin Garrix, Chet Faker, Nils Frahm). Jeb Hardwick – aki az Architects klipjei mellett olyan előadóknak rendezett, mint Mariah Carey, a Sleeping With Sirens, a Falling in Reverse és a Lamb of God – eredetileg élőszereplős videót tervezett forgatni a Meteorhoz, de a koronavírus okozta járvány miatt ez lehetetlenné vált. Ekkor döntött az animációs forma mellett. Korábban látta Simon Balázs Re című klipjét, amelyet Nils Frahmnak készített: emiatt kereste meg az Umbrella csapatát, akik azonnal érezték, hogy az animáció eszközeivel rengeteg extra lehetőség kínálkozik a klipben megjelenő téma kibontásához. Mégsem mondtak azonnal igent: egy ilyen videó elkészítéséhez feszített tempóban is legalább két hónapra van szükség, de Hardwicknak mindössze négy hete volt az egész munkára. Először tehát nemet mondtak a felkérésre. A rendező azonban mindenképpen velük szeretett volna dolgozni, ezért a négy hétből öt lett, és a producer, Barbalics Máté és az art director, Bátory Péter a lehetetlennek tűnő határidő ellenére úgy döntöttek, belevágnak. Az ezt követő hetekben a körülbelül húszfős, animációs szakemberekből álló csapattal éjjel-nappal ezen a filmen dolgoztak.

Az animációs csapat egy storyboard és pár referenciakép alapján kezdte meg a munkát, és folyamatosan videohívásokban egyeztetett a rendezővel, aki a távolból felügyelte a klip készítését. Azt a célt tűzték ki, hogy a Meteor apokaliptikus történetét egy emberközeli, kézzel festett formában jelenítsék meg, amelynek a darabossága a klasszikus rajzfilmek világát idézi. A magyar csapatnak kellett kitalálnia, hogy a rendezői koncepció hogyan teremthető meg különböző animációs technikák vegyítésével úgy, hogy minél ütősebb legyen és még időben el is készüljön.

Az idő hiánya miatt csak 3D-s technikák jöhettek szóba. A film alapjait ezért 3D-ben készítették el, majd egy komplex utómunka-folyamat segítségével sikerült elérni a kézzel festett, karcos, mégis részletgazdag látványvilágot. Végül az analóg filmekre jellemző effektekkel – filmzajjal, apró szemcséjű kosszal, kameralencse-torzulással, redukált képkockaszámmal – látták el a kész anyagot. Ezek a szándékos hibák teremtették meg a koncepcióban megfogalmazott élő és hiteles látványvilágot.

A rendező így nyilatkozott a videoklipről: „Az együttes dobosával és dalszövegírójával, Dan Searle-lel találtuk ki a történetet, amely szatirikus formában mutatja be a közelgő ökológiai katasztrófát, és azt, ahogy az emberek a saját kényelmük érdekében a homokba dugják a fejüket ahelyett, hogy aktívan sürgetnék a változást. Ebben többé-kevésbé mindannyian bűnösek vagyunk. A volt a célunk, hogy ez a film egyfajta felhívás legyen, amely felrázza az embereket. Meg akartam vizsgálni az apátia kérdését, és azt, hogy mi válthatja ki belőlünk, hogy végre észrevegyük, mi is zajlik körülöttünk – hogy ráébredjünk a saját felelősségünkre, mielőtt túl késő lenne.”

Dan Searle a következőket tette hozzá: „Tükörbe akartam nézni, és feltenni a kérdést, hogy mit fogunk tenni ahelyett, hogy a politikusokra mutogatnánk. A változásnak az egyénnel kell kezdődnie. Kialakult egy olyan kultúra, amelyben mindenki valaki mástól várja a cselekvést, pedig saját magunknak kell felelősséget vállalni.”

Az Architects For Those That Wish To Exist albuma február 26-án jelent meg.