Az Aranyakkord amerikai kalandjai

Az Aranyakkord Kiss Tibi (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) dalkeltetője. A duó idén adta az első koncertjét, de a hatodik fellépésük már New York-ban volt. Az Aranyakkord koncertjein a közönség közelebb kerülhet a dalok gyökeréhez, ott lehetnek egy-egy ötlet, dal születésekor. Valahogy így nézett ez ki a tavaszi amerikai turnéjuk során is, amelynek eredménye a most megjelent 69 Dollar Guitar Amp című daluk. A kettős szeptemberben újabb amerikai turnéra indul.

Az Aranyakkord tavasszal épphogy túl volt első hazai turnéján, már repültek is az Egyesült Államokba, ahol játszottak New Yorkban, Los Angelesben, San Diegoban, Seattle-ben és Portlandben is. A turné során született meg a 69 Dollar Guitar Amp ötlete, melyhez egy klipet is készítettek a kint felvett élményeikből, de meséljen a dalról inkább Kiss Tibi:


„Ez egy road movie, amit az Aranyakkord amerikai turnéja ihletett. Szinte még meg se alakultunk, de kezdték lekötni a bulikat New York-ba, Los Angeles-be, Portlandben. Így alakult ez a dal is az utazás közben, így forgattuk le hozzá a klip nyersanyagot telefonjainkkal és így csiszolódtunk össze, ketten Vastikával. Már útközben elkezdte írni magát a dal, minden szereplő és minden, ami benne van ott történt velünk. Ez a mi sztorink, ahogy megérkeztünk hangszerek, erősítők nélkül és belesimultunk a hangulatba. Hazajöttünk és felvettük. A címet az a 69 dolláros erősítő ihlette, melyet Vastikának találtunk Seattle-ben. Egyből beleszerettünk. A dirty old workhorse egy 60-as évekbeli Harmony gitár, ami szintén a koncertek főszereplője lett és East Village-ben leltünk rá, a New York-i koncert előtt három órával. Így harcra kész állapotba kerültünk. Közben figurákkal, életérzésekkel, időzónákkal és évszakokkal a hátizsákunkban már meg is volt a dal alapanyag.”
A felvételek során Anrdew Hefler (vokál, amerikai életérzés) és Jánky Zsolt (amerikaiul dobolás) segítette a duó munkáját. Az Aranyakkord immáron az új számmal felvértezve szeptemberben ismét útra kel, hogy meghódítsa Amerikát, ezúttal Los Angelesben, New Yorkban, Bostonban, Phoenixben, Taosban és Chicagoban érdemes őket keresni.