Charlie Watts talpig úriember volt, de Mick Jagger ki tudta hozni a sodrából

A Rolling Stones kedden elhunyt dobosáról számos zenésztársa megemlékezett, a brit The Independent pedig egy régi történetet is felidézett róla.

Augusztus 24-én, kedden, 80 éves korában egy londoni kórházban, családja körében hunyt el Charlie Watts, a The Rolling Stones legendás dobosa. 1963-tól volt az ismert brit rockzenekar tagja, és az is maradt egészen a haláláig. A '70-es években a Stones mellett a Rocket 88-ban is játszott, a '80-as években pedig dzsessz zenészekkel turnézott, és önálló nagylemezeket adott ki.

Fotó: David Wolff-Patrick / Redferns / Getty Images

 

A zenészvilág legnagyobb sztárjai közül sokan megemlékeztek Charlie Wattsról. A Rolling Stones még élő két alapító tagja, Mick Jagger és Keith Richards a Twitteren és az Instagramon megosztott fotókkal emlékeztek elhunyt zenésztársukra.

A Stones egykori nagy riválisa, a Beatles még élő két tagja, Paul McCartney és Ringo Starr szintén tisztelgett a 80 évesen elhunyt zenész előtt. McCartney egy rövid videóban nagyszerű fickónak és fantasztikus dobosnak nevezte Wattsot, aki megfogalmazása szerint „kemény volt, mint a szikla”:

Charlie Watts utoljára majdnem két évvel ezelőtt, 2019. augusztus 30-án lépett fel a Rolling Stones dobosaként a floridai Miami Gardens Hard Rock stadionjában. Eredetileg egy nappal később játszottak volna, de a Dorian hurrikán miatt előrébb kellett hozni a koncertet, hogy biztonságosan megtarthassák. A Rolling Stones akkori fellépéséről készült videók Charlie Watts halálhíre óta ismét keringeni kezdtek a neten, többek között a brit The Independent is lehozta.

Watts ezután még 2020 áprilisában is fellépett a Rolling Stones tagjaival a One World: Together at Home elnevezésű jótékonysági koncerten. Erre az eseményre számos másik sztár is bejelentkezett egy-egy online zenélés erejéig Elton Johntól Jennifer Lopezen át Celine Dionig, hogy így vidítsák fel a világméretű koronavírus-járvány idején elmaradt bulik miatt szomorkodó zenerajongókat.

The Independent Watts utolsó Rolling Stones-koncertje mellett egy érdekes történetet is megírt az elhunyt dobossal kapcsolatban: a zenész egyszer egy vita hevében arcon ütötte Mick Jaggert! Keith Richards, a Rolling Stones gitárosa Life című életrajzi könyvében részletesen leírta az esetet: azután történt, hogy Jagger egy személyes találkozó után kilátásba helyezte a zenekar feloszlatását. Amikor Watts nemtetszésének adott hangot, Jagger a visszaemlékezés szerint üvölteni kezdett:

Mit foglalkozol te ezzel, mikor csak a dobosom vagy?

Később telefonon is beszéltek. Jagger ekkor már ittas volt, és hőzöngeni kezdett, hogy „Hol van a dobosom?” Mivel ekkor mindketten ugyanabban a hotelben voltak, és csak egy folyosó választotta el őket egymástól, Watts felvette a Savile Row öltönyét (mindig nagyon elegánsan jelent meg a nyilvánosság előtt), magára locsolt egy kis kölnit, aztán átkopogott Jaggerhez.

Mick Jagger és Charlie Watts 2005-ben egy New York-i fellépésen (forrás: Scott Gries/Getty Images)

 

Keith Richards (aki ekkor szintén épp Mick Jagger szobájában volt) csak annyit látott, hogy Watts az ajtónyitás után elviharzik mellette, odamegy az énekeshez, megragadja a dzsekijét a hajtókájánál fogva, és egy jobbhorog után azt mondja neki:

Soha többé ne nevezz »a dobosodnak«!

Richards az ezután következő eseményeket igen viccesen írta le a könyvében. Mick Jagger az ütéstől azonnal hátratántorodott, ráesett egy tál füstölt lazacra, és majdnem kiesett egy nyitott ablakon, ahonnan simán belepottyanhatott volna a közeli csatornába. Richards szerint egyébként Jagger néha valóban úgy viselkedett, mintha fontosabb ember lenne a banda többi tagjánál, de a gitáros ezt általában letudta annyival, hogy zenésztársa „frontember-szindrómában szenved”.

(via The Independent)