"Egy BMW nem rossz, nem?"

Az Unikornis éve című dal megjelenése után két évvel ismét magyar nyelvű felvételt adott ki a Hippikiller. A sziauram című zenés daljátékban Bihari Balázs mellett két ismert előadó - Frank Cloudwalker, azaz Baksa-Soós Attila (Rühös Foxi) és Varga Livius (Quimby, A Kutya Vacsorája) is közreműködik.

- Valamikor 2012 környékén hallottam először a Corvintető liftesétől, hogy így köszön rám: sziuram!, aztán ez innen, a Blaha környékéről kezdett sporadikusan terjedni vendéglátós körökben és némi jelentésmódosulással bekúszott a kissé átpolitizált hétköznapokba is - mesél a dal előzményéről Bihari Balázs. - A számötlet elég régóta megvan, csak meglehetősen sok dallal dolgozom egyszerre, így nem egy éveket vár, mire végül nekifekszem. A befejezéshez az első lökést Páli Orsi (Magvető Café) Facebook-posztja adta, aki szerintem most már igazán kiadhatna egy könyvet. Elkértem a kirakott szöveget és ez lett az első verze. Nem is volt kérdés, ki lesz a második közreműködő: a Csalogány utca és környékének Rühös Foxija, Frank Cloudwalker, azaz Baksa-Soós Attila, akivel anno már írtunk dalt Budapest No Hongkong címmel, amit egyszer egy művészeti fesztiválon egymás után hétszer adtunk elő úgy, hogy nem vertek meg minket! Atti azonnal igent mondott és felvettünk egy bárpult melletti párbeszéd-jelenetet. Kezdett alakulni a szám, ami se nem rap, se nem slam, nem is modern, de nem is nyolcvanas évek, de leginkább zenés hangjáték. Mindenért én felelek, kivéve a végső keverést és a masteringet, amely Philipp László munkája. Már vágtam, kinek a szövegelése hiányzik innen: hát a jó Kutyabróé, aza Varga Liviusé, akivel rengetegszer léptünk fel együtt anno a Ludditákkal, sőt egyszer egy kultiplexes Hippikiller-koncerten ő tette ki a minket folyamatosan locsoló seggrészeg csávót. Úgy látszik, Liviust is megihlette a sziauram asszociációja és szinte azonnal küldött egy szöveget. Érdekes, ahogy három, teljesen különböző verze összeállt egy szöveggé.
Igazából már rég kész van ez a dal, sőt tavasszal, a Record Store Day-en el is játszottuk Attival és Szőllősi Lalóval (Flash, Folk on 45), csak úgy döntöttem, megvárom az őszt. Tervezünk hozzá egy klipet Vészi Krisztával, már az előkészítés fázisában tartunk. Egyébként pedig egy új EP-n dolgozom, ami angol nyelvű lesz, talán idén szintén megjelenik.

A 2003-ban indult Hippikiller, az újságíróként és szerkesztőként és Majdnem Híres Rocksuli-társalapítóként is ismert Bihari Balázs szólóprojekt-zenekara az elmúlt közel tizenöt évben merészen kalandozott a rock és pop stílus-labirintusaiban, hatott rá a hard rock és az artpop, a poszt-punk és a funk vagy a legutóbbi, a 2017-es Totally Disco albumon, hangsúlyosan a nyolcvanas évek popzenéje. A Hippikiller az elmúlt években kifejezetten alkalomszerűen lépett fel, 2018-ban azonban öt év szünet után összeállt egy koncertező trió felállás, mellyel egyaránt bemutatkozott Az Unikornis éve című műsorával a Művészetek Völgyében, a Tilos Maratonon, az Amnesty International Hungary által szervezett jótékonysági eseményen a Moszkva téren vagy a téli Fekete Zaj Fesztiválon.

Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás