Ezek a rockalbumok lettek 30 évesek 2021-ben

Az 1991-es év valódi mérföldkőnek számít a rockzene történetében, elég csak a Nirvana, és általuk az egész grunge stílus berobbanására gondolnunk. De a Nevermind mellett számos meghatározó és sorsfordító anyag látott napvilágot a szóban forgó év során, amelyek az azóta eltelt 30 év alatt igazi örökérvényű klasszikusokká váltak. 10 ilyen korongot gyűjtöttünk össze, a teljesség igénye nélkül.

Queen: Innuendo

/megjelenés: 1991. február 4./

A Freddie Mercury életében megjelent utolsó Queen-lemez, ami visszatérést jelentett a zenekar korai, rockosabb megszólalásához, persze a tőlük megszokott műfaji sokszínűséggel párosulva. Megjelenése után 9 hónappal Mercury elvesztette küzdelmét az AIDS-betegséggel szemben, de ha valahogy, akkor úgy érdemes elbúcsúzni a világtól, ahogyan ő tette ezen az albumon.

Kiemelkedő dalok: Innuendo, I'm Going Slightly Mad, Headlong, These Are the Days of Our Lives, The Show Must Go On


R.E.M.: Out of Time

/megjelenés: 1991. március 12./

A lemez, ami meghozta a mainstream áttörést az addig inkább csak egy szűkebb réteg körében népszerű alternatív rockbanda számára. A korong az első helyre került az amerikai és angol albumeladási listán, a mai napig 18 millió példányban talált gazdára világszerte és három Grammy-díjjal is jutalmazták.

Kiemelkedő dalok: Losing My Religion, Shiny Happy People


Metallica: Metallica

/megjelenés: 1991. augusztus 12./

A Fekete lemez. Lehet utálni, mondván a Metallica eladta magát, hiszen már nem thrash metalt játszott rajta, de több mint 30 millió ember nem tévedhet. A Grammy-díjjal is jutalmazott korong még 30 évvel a megjelenése után is minimum 1000 példányban talál gazdára hetente és a mai napig egészen elképesztő mennyiségű, 550 hetet töltött az amerikai albumeladási listán.

Kiemelkedő dalok: Enter Sandman, The Unforgiven, Nothing Else Matters, Wherever I May Roam, Sad but True


Pearl Jam: Ten

/megjelenés: 1991. augusztus 27./

A tragikus sorsú Andy Wood énekes halála után megszűnt Mother Love Bone romjain alakult seattle-i banda debütáló korongja nem egyből lett nagy siker, de a Nirvana berobbanása után az 1992-es év egyik legnagyobb durranása lett. A mai napig 13 millió példányban kelt el csak az Egyesült Államokban és a Nevermind mellett a legnagyobb szerepet játszotta az alternatív rock mainstreammé válásában.

Kiemelkedő dalok: Alive, Even Flow, Jeremy, Oceans


Guns N’ Roses: Use Your Illusion I-II.

/megjelenés: 1991. szeptember 17./

A Los Angeles-i csapat dupla mesterműve, aminek kiadása idején a banda már akkora sztárnak számított, hogy mindkét album 2 óra leforgása alatt elérte az aranylemez státuszt, aminek köszönhetően a két korong rögtön az amerikai albumeladási lista első két helyén nyitott a megjelenése hetében. És az igazi Guns-láz még csak ekkor vette kezdetét...

Kiemelkedő dalok: Don't Cry, Live and Let Die, November Rain, You Could Be Mine, Knockin' on Heaven's Door, Yesterdays, Civil War, Estranged


Ozzy Osbourne: No More Tears

/megjelenés: 1991. szeptember 17./

A Sötétség Hercegének összességében talán legjobban sikerült és egyben egyik legsikeresebb anyaga, amelyre hat dal szövegét nem kisebb név szerezte, mint a Motörhead frontembere, Lemmy Kilmister. Az album bebizonyította, hogy az akkor már bő 20 éve a pályán lévő Ozzy-val bizony számolni kell a ’90-es években is.

Kiemelkedő dalok: No More Tears, Mama I’m Coming Home, Road to Nowhere, Mr. Tinkertrain


Bryan Adams: Waking Up the Neighbours

/megjelenés: 1991. szeptember 24./

Bár a kanadai énekes az 1984-ben megjelent Reckless című albumával mindent vitt, a következő, három évvel később megjelent Into the Fire nem tudta hozni elődje mutatóit és gyakorlatilag bukásként volt elkönyvelhető. Így aztán Adams felkereste a többek közt az AC/DC és a Def Leppard (később pedig Shania Twain) bődületes mennyiségben elkelt sikerlemezeinek producerét, a dalszerzőként is kiemelkedő Robert John „Mutt” Lange-et és közösen készítették el Bryan hatodik stúdióalbumát. És miután, amihez Lange hozzáér, az általában arannyá, platinává és nem ritkán gyémánttá válik, az anyag ismét a csúcsig - valamint egy Grammy-díjig - juttatta az énekest és több mint 16 millió példányban talált gazdára világszerte.

Kiemelkedő dalok: (Everything I Do) I Do It for You, Can't Stop This Thing We Started, There Will Never Be Another Tonight, Thought I'd Died and Gone to Heaven, All I Want Is You, Do I Have to Say the Words?, Touch the Hand


Red Hot Chili Peppers: Blood Sugar Sex Magik

/megjelenés: 1991. szeptember 24./

Bryan Adams lemezével és a Nirvana Nevermind-jával egy napon került a boltok polcaira Anthony Kiedisék legjobb albuma, ami négy kevésbé sikeres lemez után meghozta a funk metal banda számára az igazi szupersztár státuszt. Bár a hamarosan hazánkban koncertező csapat nem a komor Seattle-ből, hanem a napfényes Los Angelesből származik, a korongnak szintén nagy szerepe volt az alternatív rock népszerűsítésében a ’90-es évek elején.

Kiemelkedő dalok: Under the Bridge, Give It Away, Suck My Kiss, Breaking the Girl


Soundgarden: Badmotorfinger

/megjelenés: 1991. október 8./

Míg a Nirvana a punk, a Pearl Jam a klasszikus rock, az Alice in Chains pedig a hard rock felől közelítette meg a grunge műfajt, a negyedik zászlóvivő, a Soundgarden a Black Sabbath-féle heavy metalból és a Led Zeppelin hangzásából merített a legtöbbet, alternatív hangolások és szokatlan ütemmutatók használatával színesítve egyedi megszólalásukat. Akárcsak a Ten esetében, a figyelem itt is a Nevermind berobbanása után irányult a lemezre, amit a mai napig a seattle-i grunge műfaj és az alternatív rock egyik legfontosabb alkotásaként tart számon az utókor.

Kiemelkedő dalok: Jesus Christ Pose, Outshined, Rusty Cage


U2: Achtung Baby

/megjelenés: 1991. november 18./

A post punk zenekarként induló ír banda 1991-re már bőven túl volt magnum opusa, azaz a The Joshua Tree kiadásán, azonban a vegyes fogadtatású Rattle and Hum után zeneileg egy egészen új irányt vettek az új évtized beköszöntével. Olyannyira, hogy az alternatív rockba indusztriális és elektronikus stíluselemeket beépítő anyag munkálatai közben a csapat tagjai annyira összekülönböztek az irányvonalat illetően, hogy a banda a feloszlás szélére került. Végül sikerült konszenzusra jutniuk és az album a karrierjük egyik legsikeresebb alkotása lett: 18 millió példányban kelt el világszerte és egy Grammy-díjjal is jutalmazták a Legjobb rock előadás kategóriában.

Kiemelkedő dalok: The Fly, Mysterious Ways, One, Even Better Than the Real Thing