Hogy lett a Måneskin az elmúlt évek legmenőbb rockzenekara?

Úgy, hogy 2015-ben összeültek örömzenélni a suliban, aztán megnyerték az X Factor Italiát és az Euróvíziós Dalfesztivált, ők lettek a Rolling Stones előzenekara, és most már a lábaik előtt hever a fél világ.

A Måneskin nevű olasz rockbanda tavaly már a Rolling Stones előzenekaraként lépett fel, együtt dolgoztak az elmúlt 25 év legsikeresebb slágergyárosával, Max Martinnal (Baby One More Time, It's My Life és társai), megfordultak a Coachella, a Lollapalooza, a Rock in Rio és a Global Citizen fesztiválokon, és könnyen lehet, hogy besöprik az első Grammy-díjukat is a február 5-én megrendezésre kerülő idei gálán. Tavaly júliusban pedig egy diadalmas hazatérő koncerten több mint 70 000 ember előtt léptek fel Rómában az ókor híres-neves fogatversenyeinek helyt adó Circus Maximusban, alig néhány kilométerre attól a középiskolától, ahol először kezdtek el együtt zenélni.

Ethan Torchio, Victoria De Angelis, Thomas Raggi és Damiano David a 2022-es MTV-gálán (forrás: Catherine Powell/Getty Images for MTV/Paramount Global)

 

A Måneskin ugyanis hivatalosan 2015-ben alakult meg, amikor Damiano David, Victoria De Angelis és Thomas Raggi még mindannyian tizenévesek voltak, és Róma Monteverde Vecchio nevű negyedében jártak suliba. A zenekar neve dánul „holdfényt” jelent, De Angelis édesanyja ugyanis dán, és miután a bandatagok megkérdeztek tőle néhány érdekes szót, ez tetszett nekik a legjobban. A basszusgitáros De Angelis így mesélt a Variety magazinnak a megalakulásukról:

Damianóval egy punk bandában játszottam. Szar volt, úgyhogy kirúgtuk, ciao bello! Aztán Thomasszal alapítottam egy másik bandát, de kellett egy énekes és egy dobos. Közben Damiano írt nekem, és megkérdezte: »Nem lehetne, hogy újraalakítsuk a zenekart?« Azt mondtam neki, hogy oké, majd megtaláltuk Ethant a Facebookon.

2017-ben az X Factor Italia című műsorban tűnt fel először, ahol rögtön a második helyen végeztek, és azonnal lemezszerződést kötöttek a Sony Italyval. A zenekar 2018-ban indult első turnéjára, ahol szándékosan kicsi, 300-400 férőhelyes helyszíneken léptek fel.

Aztán 2021 májusban jött a robbanásszerű Eurovíziós győzelme a Zitti E Buoni című dallal. A zenekar egycsapásra 180 millió néző kedvence lett, és felkerültek nemzetközi popzenei színtérre.

Nem sokkal később a csapat egyesítette erőit az Arista Records-szal, a Sony Music amerikai leányvállalatával – és ezzel beindult a werkli.

 

 

A csapat idén januárban adta ki a Rush! című harmadik stúdióalbumát, amelyen már angol nyelvű dalok is vannak. Ezeknek az elkészítésében olyan bizonyított slágergyárosok működtek közre, mint Justin Tranter, Rami Yacoub, Jason Evigan és Sarah Hudson, akik írtak már dalokat Lady Gagának, Selena Gomeznek, a Maroon 5-nak és még egyik seregnyi másik hírességnek is. A nóták a Måneskin hivatalos YouTube-csaturnáján is meghallgathatók:

 

 

Persze az effajta sikernek ára van. A még most is csak a húszas éveik elején járó zenészek a sok munka mellett saját bevallásuk szerint alig látják a barátaikat.

A híresen nemtörődöm banda számos alkalommal címlapokra került már, az Ukrajna melletti nyílt kiállásuktól kezdve (Damiano David 2022-ben a Coachella fesztiválon azt kiabálta a tömegnek, hogy „B*szd meg, Putyin!”) egészen a nyíltan vállalt pánszexualitásukig – a Måneskin két tagja ugyanis nyíltan biszexuális, vagy ahogyan Ethan Torchio fogalmaz, „szexuálisan szabad”. Ennek jegyében a tavaly novemberi American Music Awards-on mind a négyen, afféle polgárpukkasztásként komikusan combig érő, harisnyakötős egyen szettet viseltek. Íme:

 

Ethan Torchio, Damiano David, Victoria De Angelis és Thomas Raggi, azaz a Måneskin, miután a Beggin című számukkal megnyerték a Legjobb Rocknóta-díjat a 2022-es American Music Awards-gálán (forrás: Sarah Morris/FilmMagic/Getty)

 

Ezek után nem meglepő, hogy a Måneskin számos ellenséget és gyűlölködőt is szerzett magának – nekik szól az új album Bla Bla Bla című száma. A Variety-interjúban így üzente az énekes az irigyeinek:

Bocs, de csináltunk egy dalt Iggy Poppal, felléptünk a Rolling Stones előtt, és megnyertünk ezt meg azt. Mit kell még tennem, hogy több tiszteletet kapjak?

Manuel Agnelli énekes-dalszerző, az olasz X-Faktor zsűritagja, aki a zenekar mentora volt a műsorban (és anno a dalaikkal nem, inkább a személyiségükkel nyűgözték őt le a tagok) viszont úgy véli, a gyűlölködők erősen kisebbségben vannak. A Måneskin ugyanis szerinte nagyon sokat adott az olasz fiataloknak:

Azok után, ami Måneskinnel történt, ha most egy olasz tinédzser elkezd gitározni, már arra gondolhat, hogy az egész világ előtt játszhat.

(via Variety)