I Am Soyuz: Whipple

A Szojuz az egyetlen még működő űrhajó, amivel kiléphetünk a kozmoszba. Ez az űrhajó viszi az embereket a Nemzetközi Űrállomásra és hozza vissza őket a Földre - amerikaiakat, oroszokat egyaránt. Az egyetlen út az űrbe a kazahsztáni Bajkonur űrállomásról vezet - onnan indult el Gagarin is a csillagok közé. Ennek a kényelmetlen és kicsit rozsdás romantikának ugyanakkor fantasztikus varázsa is van. Hogy mindennek ellenére akkor is menni kell, felfedezni kell, és a hálásnak kell lenni azért, ami van. Megjelent az I Am Soyuz első nagylemeze, a Whipple.

Menni és felfedezni. Ennek a fényében indult Bozóky Felícia Lili énekes-dalszerzőnő egyszemélyes projektje, az I Am Soyuz. Lili szorgalmasan ugrál a világjárás, a zenélés, és hétköznapi munkája, az orvoslás között. Különleges hangszereivel - ukulelével, gitárral, melodikával, omnichorddal, bendzsóval és pocket pianóval – írja zenéjét, ami space pop, az akusztikus és szintis hangzás fúziója.

Debütalbuma, a Whipple az elmúlt évek kalandos utazásait foglalja össze. Lili Mexikóból, a texasi határnál lévő kórházból, át nevadai sivatagon, a Burning Man fesztiválon New Orleansig utazott – igazi hippi-kaland volt. Dél-Afrikában egy orrszarvú-csapat elől menekült. Rómából csodálatos utcazenélés emlékeit hozta el, de gyűjtött élményeket a Tiszaparton is. “Ilyen az album is, kicsit összevissza. Néha New Yorkban a williamsburgi hipszternegyedben lakom, néha meg az Északi-sarkon, egy istállóban. Mindenhol fantasztikus emberek vannak és, ha nyitott az ember, nagyon sok mindent tanulhat ezekből az élményekből” – mondja Lili.

Az album számait áthatja a szabad gondtalanság - ez érezhetjük a dalok harmonikus vokáljain és minimalisztikus zenei alapjain, melyeket Budapesten, a Tom Tom Stúdióban Dorozsmai Gergő (Gustave Tiger) rögzített. A Whipple egy orvosi szakkifejezésre utal: ez egy műtét, melynek során a hasüregből szinte mindent kivesznek, majd összevarrják a sebet. Az album is hasonló módon adja ki az elmúlt évek álmodozásait, félelmeit és élményeit.

Az albumról megjelent első kislemezdal, a Build on Fire remixét közel 600 000 alkalommal hallgatták meg a Spotifyon. A dal Törökország legnagyobb rádiócsatornájának slágerlistáján a 6. helyig jutott.

A legutóbbi single, a Follow Behind You két hete jelent meg az album előzeteseként. A dal a Karlovy Vary filmfesztiválon díjat nyert Virágvölgy című film egyik betétdala. “Ezt a dalt Reykjavíkban egy buliból hazamenet dudorásztam rá a telefonomra, mivel csak egy hetem volt, hogy összehozzak valamit és pont ott voltam az Iceland Airwaves Fesztiválon. Óriási vihar volt, és nem tudtunk kimenni a házból. A konyhában keresgéltünk, hogy vajon mit lehet ütögetni, hogy jól szóljon. Végül - mivel nem tudtunk kimenni a vihartól - a kanalakat választottuk, így szól a dal abban az eredeti verzióban, amit a filmfesztiváloknak küldtek ki. Utána persze fölvettük a dalt stúdioban is” – meséli Lili.

Az elmúlt években több fontos fesztiválon (Sziget Fesztivál, Campus Fesztivál, Bániktó Fesztivál, Művészetek Völgye, Veszprémi Utcazene Fesztivál stb.) és klubban (A38, Akvárium Klub, Toldi Klub, debreceni Nagyerdei Víztorony, Grand Café Szeged stb.) fellépett már fel.

Filozófiája az úton levés: ha el is vesznénk egy űrhajóval távol a Földtől és már az oxigén is fogyóban lenne, akkor sem a fagyos rettegés, hanem valami megnyugtató melegség töltené be a lelkünket.

A Whipple albumot itt hallgathatod meg.

A Whipple megjelenését a Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
A lemezt az I Am Soyuz március 20-án Budapesten a Béla Bárban mutatja be.