Így született a 2000-es évek legfélreértettebb és legagyonjátszottabb dala

James Blunt You’re Beautiful című slágerét sokan félreértik és egy romantikus, szerelmes dalnak hiszik. Elmondjuk, miről is szól valójában.

Amióta világ a világ, a mainstream pop slágereknek sosem volt feltétlenül ismérve, hogy szövegeiknek valamilyen komoly mondanivalója legyen. Az pedig, hogy még esetleg valami átvitt értelem vagy mögöttes tartalom is társuljon hozzájuk, az már tényleg szinte teljesen kizártnak számít. Persze, nem volt ez mindig így, akadnak azért kivételek is bőven a zeneirodalomban, de jó ideje sajnos tényleg ez a helyzet.

James Blunt 2006-ban; Fotó: Paul McConnell/Getty Images

 

Épp ezért hajlamosak vagyunk nem elegendő figyelmet fordítani egy-egy dal szövegére, hiszen sokszor elég egy cím, egy bemondás vagy egy hangzatos sor, és már fel is helyeztük a dalt egy előre felcímkézett polcra, a legtöbb esetben egyébként teljesen jogosan. Pedig a látszat néha csal. És így van ez a nemrég hazánkban járt James Blunt 2004-ben megjelent You’re Beautiful című dalával kapcsolatban is.


A címe miatt elsőre egy szerelmi vallomásnak tűnő, romantikus dal benyomását keltő szerzeményből a szövegét elolvasva ugyanis egy meglehetősen hátborzongató történet rajzolódik ki, amelyben a mesélő elárulja, hogy

tudatmódosító szerek hatása alatt valaki más barátnője után leskelődik.


A dal megszületését részben egy megtörtént eset inspirálta, amikor Blunt a londoni metró aluljáróban meglátta ex-barátnőjét a lány új barátjával, aki nem is tudott a zenész létezéséről. Bár pillantásuk találkozott, és James szerint egy egész élet benne volt abban a néhány másodpercben, az énekes mégsem tett semmit, és azóta sem látták egymást.

A történtek után Blunt hazament és mindössze két perc alatt papírra vetette a ma már jól ismert sorokat, a dal pedig végül meghozta számára a világra szóló ismertséget:

a szám az USA-ban és Angliában is a toplisták élére került és a 2005-ös év egyik legnagyobb slágere lett.


Talán túl nagy is, ugyanis az agyonjátszása miatt sokak által meggyűlölt szám kétélű kardként csapott le Bluntra, akit a mai napig leginkább ezzel a számmal azonosítanak, és ítélnek meg tévesen újabb és újabb generációk. Romantikus hangvétele és félrevezető címe miatt ugyanis a szám a mai napig esküvők százain csendül fel az ifjú párok első tánca alatt, miközben a dal valódi jelentése nem is állhatna távolabb egy beteljesült, boldog szerelemtől.