Íme a legfülbemászóbb dal a tudomány szerint

A leginkább dallamtapadást okozó számok TOP10-es listájára a Queen három nótával is felkerült.

A dallamtapadás egyesek számára áldás, másoknak átok. Az viszont biztos, hogy ha egy dal fülbemászó, akkor a zenészek és énekesek egészen biztosan jól végezték a munkájukat. No de mi az oka annak, ha hetekig nem megy ki a fejünkből egy dal? A jelenség tudományosan megmagyarázható: a skóciai St. Andrews Egyetem kutatói például egy 2016-os tanulmányukban ismertették azt a képletet, amely szerintük a fülbemászó zenéket létrehozza. Az eredmény az alábbi egyenlet lett:

befogadhatóság + (kiszámíthatóság - meglepetés) + dallamerő + 1,5-szeres ritmikai ismétlődés = fülbemászó dallam

Ha egy zenész betartja ezt az útmutatást, akkor máris jó úton halad a siker felé. Bede Williams kutató szerint „ha megnézzük a kutatásból származó dalokat, mindegyik dalnak van egy jellegzetes ritmikai ujjlenyomata. Ha eltávolítjuk ezt a dallamot, akkor is felismerhetők a slágerek csupán a ritmusukról”. A kutatása számos olyan dalt talált, ami igazolta a fenti képletet.

Az élen a Queen We Will Rock You című dala végzett.

A Queen tehát tagadhatatlanul eltalálta a fenti formulát, ráadásul nemcsak a We Will Rock You került be a tíz legfülbemászóbb dal toplistájára, hiszen a We Are The Champions a rangsor harmadik helyére került, a Bohemian Rhapsody pedig a hatodik helyre futott be. Viszont annak ellenére, hogy ez a három dal a történelem legnépszerűbb dalai közé tartozik, Brian May például saját bevallása szerint sokkal jobban kedveli a zenekar olyan kevésbé ismert számait, mint amilyen a The Miracle (ugyanakkor azonban a We Will Rock You továbbra is a kedvence, az élőben előadott Queen-számok közül).

Íme a legfülbemászóbb dalok TOP10-es listája:

  1. Queen - We Will Rock You
  2. Pharrell - Happy
  3. Queen - We Are The Champions
  4. The Proclaimers - I’m Gonna Be (500 Miles)
  5. Village People - YMCA
  6. Queen - Bohemian Rhapsody
  7. Europe - The Final Countdown
  8. Bon Jovi - Living On A Prayer
  9. Jingle Bells
  10. Baha Man - Who Let The Dogs Out?

(via Faroutmagazine.co.uk)