Itt van Gloria: mutatjuk a leg2020-asabb magyar videóklipet

A magyar hálószobapop meghatározó színfoltját jelentő morningdeer, azaz Dányi Krisztina új névvel, új projekttel tér vissza Ivan Dorn kiadója, a Masterskaya szárnyai alatt. Gloria első EP-je és a hozzá tartozó klip briliáns kollaborációk eredménye. Nézd meg a teljes egészében 16 mm-es filmre forgatott PTS-t!

A Kinopravda rendezésében készült klip egy a 2020-as csapásokat követően egy felüdülést jelentő naiv utópiát tár elénk: világunk háborút vívó és cívódó vezetői egyetlen közösségi média-poszt eredményeképpen elérik a rég áhított világbékét, még be is leshetünk többek között Trump, Putyin és Merkel privát üzeneteibe a deepfake technológiának köszönhetően.

A fenti jelenet tonalitása – egy jelentőségteljes változás kifordítása – szarkasztikusnak tűnik, és a nyomasztó deepfake arcok is ráerősítenek erre, a videó mégis képes a nézőt Gloria metamodern világlátásában tartani. "A világ egyszerre értelmes és értelmetlen." - magyarázza Kriszti a jeleneteket összefogó kitekert ironikus, mégis őszinte hangulatot.

A videó – és a Gloria projekt egésze – nem csak vizuális metafora; a háttérben egy intimebb történet is húzódik: "Ha a szíved törött, és nincs semmi, amiben hihetsz, létrehozhatsz valamit, amiben újra hinni tudsz. Gloria ezért jött létre, hogy meggyógyítson."

Gloria karaktere a hazai fotós színtér egyik legizgalmasabb és legkeresettebb alkotója, Szombat Éva bevonásával kelt életre, és a projekt többi aspektusa is izgalmas kollaborációk eredménye. Habár Kriszti házistúdiójába vonulva írta és rögzítette a dalt, hangmérnökként a Neo alapítótagja, Moldvai Márk működött közre, a masterelésért pedig a trance legenda, Oliver Lieb felelős.

Az egyedi hangzás, a gyönyörű analóg fotók és videóklip, a részletek kifinomultsága mind az alkotók tehetségét és ambícióját fémjelzik. Az Ivan Dorn által alapított kijevi kiadó, a Masterskaya igazi kincsként prezentálja Gloriát.