Johnny K. Palmer - Margitszigeti fák

Visszatér a színpadra hazánk egyik legsikeresebb és legsokoldalúbb dalszerző-szövegírója, méghozzá egy olyan magyar nyelvű dallal, amely a Budapest dal 2019 pályázat egyik kiemelkedő pillanata. A Margitszigeti fák Johnny K. Palmer első önálló magyar nyelvű szerzeménye, ráadásul a Budapest dal 2019 albumhoz és dalhoz kapcsolódó, olimpikonokkal teli klip május 30-án, a dalszerző-szövegíró-énekes születésnapján jelent meg.

A Budapesten született dalszerző-szövegíró-előadó-producer jamaikai-etióp lelkészcsaládból származik: édesapja itt szolgált, majd a család Ausztriába költözött, de Johnny K. Palmer hosszabb-rövidebb ideig élt az USA-ban és Németországban is. Johnny az eltelt évek során gyakorlatilag a teljes magyar pop élvonallal - Wolf Katitól, Radics Gigin át Bereczki Zoltánig - dolgozott mint dalszerző, szövegíró vagy producer, írt gospel, soul, pop, rock ihletettségű dalokat, musicalt, sőt grafikai design tanulmányainak köszönhetően a vizuális művészetekhez nem csak, hogy jó érzéke, de szakmai tudása is van. Most mégis úgy döntött, hogy 2019-ben ismét visszatér a mikrofon mögé.

- Az elmúlt 10 évben, amellett, hogy másoknak írtam, néha-néha én is kihoztam saját dalokat, van, amikor egyedül, van, amikor közösen: Rácz Gergővel, Dukai Reginával, Sterbinszkyvel - de mindig angolul. Ennek az volt az oka, hogy úgy éreztem, hogy hitelesebb, ha angolul adom elő, illetve nem akartam kizárni azt a lehetőséget, hogy a dal esetleg nemzetközi karriert is befusson. Ezzel szemben így nem adtam esélyt magamnak arra, hogy itthon nagyobb sikere legyen egy dalomnak. Év elején, amikor mindenki számot vet és tervezi a jövőt, úgy döntöttem, hogy idén az előadóművészetre fókuszálok és arra, hogy magyar nyelven írjak és adjak elő dalokat, mert szeretem a magyar nyelvet, szeretek dalokat írni, és talán valahol pazarlás lenne nem élni ezekkel a jó "alapanyagokkal" - avat be az előzményekbe Johnny.

- Johnnyval éppen egy közös Arany Timi-dalon dolgoztunk együtt, amikor meghirdették a Budapest dal 2019 versenyt, én pedig arra gondoltam, hogy szívesen beadnék egyet. Johnny nagyon lelkesen fogadta az ötletet, mondta, hogy van egy új dala, ami épp beleillene ebbe az idei sportos témába, és 10 év után szívesen énekelne magyarul - meséli Major Eszter, a dal szövegírója.

Budapest idén Európa sportfővárosa, így az ez évi Budapest dal 2019-re kifejezetten sporttal kapcsolatba hozható motivációs dalokat vártak, amelyeket edzés-sportolás közben hallgathatók.

- Én hoztam egy dalt, amit a tavalyi Songwriters' Songbook Campen írtunk Barabás Dáviddal, ezt magyarítottuk Eszterrel. A Margitszigeti fák bemondást is ő hozta, ő adta az ötletet, hogy a Margitszigetről szóljon a dal, ahova eleve rendszeresen járok futni, úszni a Palatinusra. Nekem a Margitsziget egyfajta békesség szigete, ahol megnyugvást talál az ember. Nem is tudtam volna jobban kitalálni. Nagyon hálás vagyok Eszternek, hogy arra ösztönzött, hogy ezt csináljuk meg - mondja Johnny.

A kicsit tropical hangulatú Margitszigeti fák ennek szellemében íródott, így a dalhoz kapcsolódó kliphez Johnny neves olimpikonokat hívott meg Tóth György Jr. sportmenedzser segítségével. Jelen van a klipben Sztankovics Anna, a Career Sport menedzselt versenyzője, kétszeres ifjúsági olimpiai bronzérmes mellúszó, aki 2018-ban, 50 m mellen megdöntötte Hosszú Katinka 2014-ben felállított országos csúcsát és új országos rekordot állított be, Gercsák Szabina U23-as Európa-, junior világ- és Európa- valamint ifjúsági olimpiai, világ- és Európa-bajnok válogatott cselgáncsozó, Kiss Balázs serdülő vb-bronzérmes, világbajnoki bronzérmes és Takács István birkózók, Solner Dániel tornász és Szilágyi Vilmos testépítő.

- Úgy döntöttem, hogy a Budapesthez kapcsolódó különleges viszonyát emelném ki a szövegben. Eredetileg egy kis szerelmi szál is volt benne, de Johnny kérte, hogy ne abba az irányba haladjunk, úgyhogy visszakanyarodtunk az eredeti angol szövegben szereplő szabadság témához. Nagyon élveztem a közös alkotási folyamatot, aminek a végén egy olyan dal született, amit kifejezetten szerettek a versenyben és az első ötben tartják számon, sőt beemelték a Margitszigeti zenélő kút programjába is - mesél az alkotás folyamatáról Eszter.

- Ez a dal egy kezdőpont és nagyon kíváncsian várjuk a reakciókat, de már most dolgozom további dalokon, keresek új és érdekes partnereket, lehetőségeket, hogy hamarosan színpadra tudjam vinni, és így személyesen is megmutatni a közönségnek - zárja gondolatait Johnny.

A Magneoton által megjelentetett teljes Budapest dal 2019 album itt hallgatható meg: https://spoti.fi/2WrEs4M