Még több zenei élmény a Nemzeti Filharmonikusoktól

Május 30-án vette kezdetét a nemzeti Filharmonikusok népszerű bérleteinek értékesítése. Ez egy szimbolikus dátum is volt egyben, hiszen 1952-ben ezen a napon született Kocsis Zoltán, a kortárs magyar zene ikonikus alakja, aki 25 évig volt a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója.

A 2020/2021-es évadban hét különböző bérlet közül lehet választani.

Ki ne akarna Kodály Zoltán, Liszt Ferenc vagy az ifjabb Johann Strauss nyomdokaiba lépni. Ezt képletesen ugyan, de megtehetik a Lukács bérlet és Pászti bérlet tulajdonosai, mivel ők Pollack Mihály tervei alapján készült Pesti Vigadó Dísztermében élvezhetik a zene minden pillanatát.
A Lukács bérlet elsősorban azokat szólítja meg, akiket a magyar zene sokszínűsége érdekel. Akik nyitottak a ritkaságok iránt, és olyan művek felé is érdeklődéssel fordulnak, amelyeket még sohasem hallottak. A bérlet összeállítói azonban arról is gondoskodtak, hogy az igazi közönségcsalogatók se hiányozzanak a műsorból. Ilyen Liszt Ferenc két remeke, a Tasso című szimfonikus költemény és az Esz-dúr zongoraverseny, Kodály Zoltán Háry Jánosa és Concertója, Dohnányi Ernő fisz-moll szvitje. Külön figyelmet érdemelnek azok a kompozíciók, amelyek kottájáról már legfőbb ideje volt letörölni a port – ilyen Goldmark Károly Falusi lakodalom című szimfóniája, amelyet korábban olyan nagy dirigensek tűztek programjukra, mint Thomas Beecham és Leonard Bernstein. A szólisták – Balogh Ádám, Devich Gergely, Gál Erika, Hadady László, Haja Zsolt, Vigh Andrea és Zempléni Szabolcs – a magyar zenei élet kiválóságai, akik szinte kivétel nélkül a nemzetközi színtéren is bizonyítottak. A Lukács bérlet tehát a magyar zene átfogó seregszemléjét kínálja a közönségnek.

A 2020/21-es évadban is folytatódik a Nemzeti Énekkar két éve indult, sikeres és népszerű bérlete, melyet az együttes néhai alapítójáról, Pászti Miklósról neveztek el.

„Úgy gondolom, a 2020/21-es évadban igazi újjászületés lesz a Nemzeti Énekkar Pászti bérlete. A főként oratóriumokban bővelkedő és néhány a cappella kórusművel kiegészülő műsor számait sajátos gondolati és lelki szálak kapcsolják össze.” – Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója

A koncertsorozat egy világégés után született oratóriummal indít, a világháború borzalmait követő újrakezdés reménységével (Frank Martin: In terra pax), majd Poulenc: Gloria és Schumann: Az éden és a péri magasztos művei folytatják a sort. A tavaszi koncert az újjászületés jegyében fogant az aznap éppen születésnapos Bartók Béla igézetében. A sorozat hálaadással zárul májusban.
A kórusbérlet sajátságos kitekintés is lesz a hazai zeneéletre, hiszen a Nemzeti Filharmonikus Zenekaron túl egy-egy koncerten olyan nagy múltú együtteseket láthat a közönség, mint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Magyar Állami Operaház Zenekara és a régizene egyik hazai zászlóshajója, a Capella Savaria.

Vendégségbe menni jó, ám még jobb olyan helyre hivatalosnak lenni, ahol a vendéget ajándékozzák meg, méghozzá maradandó élménnyel. A Kamarazenei bérlettel egyenesen a Nemzeti Filharmonikusok próbatermébe kapunk bebocsátást. A Próbatermi vendégség sorozat igazi lehetőséget kínál művész és közönség közvetlenebb kapcsolatára.

A Beavató koncertsorozat Zenemánia címmel egyetlen nagy jelentőségű zenei műfajt fog körbejárni a következő évadban, a szimfonikus költeményt. Ám nem a híres szerzők, neves darabjait fogják nagyító alá venni. Olyan névsor szerepel a repertoárban, mint Saint-Saëns, César Franck, Glazunov, Sibelius, Honegger, Martinů, Ibert, Nielsen és Ljadov. Egy izgalmas korszak tehetséges szimfonistái ők, akiket érdemes közelebbről is megismerni. A zenei kalandozás házigazdája Dinyés Dániel.

A 2020/2021-es évadban is lesznek bérleten kívüli koncertek. Ezek közül kiemelkedik a szeptember 25-ei évadnyitó hangverseny, amely Bartók Béla halálának évfordulójához kötődik. Az emlékkoncertek sorát folytatja a november 6-ai est is In memoriam Kocsis Zoltán címmel. A téli ünnepkör kezdetét egy karácsonyi hangversennyel, végét pedig egy igazán könnyed és szórakoztató farsangindító koncerttel ünnepeli a Nemzeti Filharmonikusok Zenekara.

Június 1-től valamennyi program elérhető a Jegy.hu országos online jegyirodai hálózatában, valamint a Jegymester.hu oldalon.