Megható pillanatok és a legnagyobb rocksztárok Taylor Hawkins emlékkoncertjén

Dave Grohl elsírta magát éneklés közben, az AC/DC, a Metallica, a Led Zeppelin, a Queen és a The Beatles tagjai mellett pedig színpadra lépett az elhunyt Foo Fighters-dobos 16 éves fia is.

 

Szeptember 3-án este rendezték meg a Foo Fighters idén március 25-én elhunyt dobosának tiszteletére szervezett első emlékkoncertet a londoni Wembley Stadionban. Dave Grohl és zenekara először állt színpadra zenésztársuk halála óta, a nagyszabású eseményen pedig a rockzenei élet színe-java felsorakozott, hogy együtt adózzanak Taylor Hawkins emléke és munkássága előtt.

A hatórás monstre buli egy rövid fotóvetítéssel vette kezdetét, majd megérkeztek a Foo Fighters tagjai, hogy köszöntsék a 80 ezer fős közönséget, akiknek éljenzésétől Dave Grohl egy teljes percen át nem is tudott belekezdeni mondandójába.

 


Ezután az este első fellépője, Liam Gallagher csatlakozott hozzájuk, hogy két Oasis-dalt adjanak elő közösen, majd a Chic ikonikus gitárosa, Nile Rodgers, Hawkins egyik legjobb barátja és zenésztársa, a Jane’s Addiction basszer, Chris Chaney és a session dobos legenda, Omar Hakim játszottak el két David Bowie-dalt a Queens of the Stone Age-frontember Josh Homme-mal, illetve a Supergrass-énekes Gaz Coombesszal kiegészülve.

Őket Hawkins side projectje, a Chevy Metal követte, akik egy Talking Heads-, illetve egy T.Rex-klasszikust vittek színpadra, utóbbit a popsztár Kesha segítségével. Ezután Taylor másik zenekara, a The Coattail Riders következett, akik a The Darkness-frontember Justin Hawkins és Josh Freese dobos közreműködésével játszottak el három saját dalt.

Utóbbiak további két szám erejéig a színpadon maradtak, ugyanis csatlakozott hozzájuk Eddie Van Halen fia, Wolfgang, illetve az ezúttal a basszusgitárt a nyakába akasztó Dave Grohl, akikkel két Van Halen-klasszikust adtak elő, hiszen a legendás rockbanda köztudottan Taylor egyik kedvenc zenekara volt.


A következő produkcióban Dave Grohl a lányával, Violettel és zenésztársaival játszott el két Jeff Buckley-dalt, majd a Supergrass is előadott három számot. Őket Dave Grohl Josh Homme-mal és a Led Zeppelines John Paul Jonesszal közös supergroupja, a Them Crooked Vultures követte, akik 12 év után először álltak egy színpadon ezen a szombat estén.

Grohl ezután három szám erejéig csatlakozott a Pretendershez, majd az Eagles-gitáros Joe Walsh egykori zenekara, a James Gang következett, akik szintén 16 éve nem játszottak együtt, azonban erre az estére, Taylor tiszteletére ismét összeálltak. Violet Grohl újabb performansza után pedig egy rocktörténelmi jelentőségű kollaboráció erejéig közösen zenélt a Foo Fighters, a Metallica dobosa, Lars Ulrich és az AC/DC énekese, Brian Johnson, akik két örökérvényű alaptételt adtak elő az ausztrál csapattól.


Őket újabb rockikonok követték: először a The Police dobosa, Steward Copeland, majd a Rush megmaradt tagjai, Geddy Lee és Alex Lifeson álltak színpadra, akik 2020-ban szintén elvesztették dobosukat, Neil Peartet, így őket Dave Grohl és Omar Hakim segítette ki a három dalos setlistjük során.

De a legendák sorának még messze nem volt vége, hiszen Taylor elsőszámú kedvence és inspirációja, a Queen két aktív tagja, Brian May és Roger Taylor következett, akik utóbbi fiával, a The Darkness dobosával, Rufusszal játszottak el néhány Queen-klasszikust, az énekesi poszton pedig a The Struts frontemberét, Luke Spillert, a The Darknesses Justin Hawkinst és az Eurovíziós Dalfesztiválon ismertté vált Sam Rydert hallhatta a közönség.


Ezután a Foo Fighters blokkjával folytatódott az este, melynek rögtön első dalában zajlott le az este egyik legszívbemarkolóbb pillanata, ugyanis

Dave Grohl képtelen volt visszafojtani könnyeit és hangja elcsuklott a Times Like These című slágerük előadása közben.


De garantáltan nem ő volt az egyetlen, aki a könnyeivel küszködött a banda minikoncertje közben, melynek során Josh Freese, a Blink 182-s Travis Barker, a mindössze 12 éves csodagyerek, Nadi Bushell és Rufus Taylor pótolta Taylort a dobfelszerelés mögött.

Grohl és Pat Smear maradtak a színpadon, és Omar Hakimmal, a Pretenderses Chrissie Hynde-del és Sir Paul McCartney-val közösen adták elő a The Beatles Oh! Darling és Helter Skelter című klasszikusait, ráadásul bármilyen hihetetlen is, előbbit McCartney először ezen az estén énekelte el élőben a szám 1969-es megszületése óta.

Az est fináléjaképp a Foo Fighters tért vissza újabb három dalra,

a My Hero című szám erejéig pedig egy különleges vendég is csatlakozott hozzájuk Taylor Hawkins 16 éves fia, Shane személyében.


Az egész este kétségtelenül legmegindítóbb pár perce
során az édesapja nyomdokain haladó fiú egészen elképesztő energiával és profizmussal állta meg a helyét, becsukott szemmel pedig valószínűleg sosem mondtuk volna meg, hogy nem egy rutinos zenész, vagy akár maga Taylor foglal helyet a dobok mögött.


Búcsúzóul Dave Grohl egyedül játszotta el a Foo Fighters Everlong című klasszikusát, majd pedig az este fellépőit színpadra szólítva köszönt el az összegyűlt tömegtől. Utoljára ehhez hasonló sztárparádé minden bizonnyal Freddie Mercury emlékkoncertjén volt látható kereken 30 éve, szeptember 27-én pedig jön a folytatás, ugyanis aznap este Los Angelesben újabb hatalmas nevek emlékeznek majd meg majd Taylor Hawkins zenei munkásságáról és felejthetetlen személyiségéről.

 

Borítókép: YouTube