Mizó - Ne add el a hangod!

Bátor és igencsak formabontó kezdeményezés Farkas Franciska (színésznő, drámapedagógus) videoklipje, a közösségi médiát célzó, a felgyorsult világhoz igazodó formát használva egy igazán komoly tartalom eljuttatására a romák számára. A Ne add el a hangod nem csak egy dal, hanem egy komoly összefogás a lehetőségektől elzárt közösségben élő roma kisebbség számára, hogy megfélemlítés nélkül merjék vállalni véleményüket.

Sokan élnek itthon olyan élethelyzetben már generációk óta, ahol a helyi kápó dönti el, kinek biztosít lehetőséget a napi betevőben, vagy a gyerekei iskoláztatásában.

A családok kiszolgáltatottsága olyan érzetet kelt, mintha lehetőségük sem lenne másképp élni, másképp dönteni a sorsukról.

Az Oláh Edmond Mizo által írt Ne add el a hangod dalnak nem titkolt célja, hogy ebben a rettentően feszült és nyomasztó légkörben felhívják a figyelmet arra, hogy ne feledkezzünk meg róluk sem, akik a legjobban megsínylik, hogy félelmükben és szegénységük szorításában jobbra-balra rángatják őket, akik csak akarják.

„A romák közül sokan élnek nagyon nehéz körülmények között, esetleg olyan környezetben ahol a napi megélhetés is esetleges. Ilyen körülmények között könnyű összekeverni az egyszeri ígéretet, a lekenyerezést a lehetőségeik valódi kitágításával. Ez a népcsoport ma a legnagyobb kisebbség, ezért az ő döntéseik mindannyiunk döntéseit befolyásolhatják. Azért készült el ez a dal Mizóval, hogy elérjünk hozzájuk, hogy elmondhassuk nekik, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy szabadon döntsön a sorsáról.” – mondja a klipben is aktívan szerepet vállaló Farkas Franciska.

Franciskáék a közösségi média előnyeit kihasználva próbálják eljuttatni azt a komoly üzenetet, hogy a leglehetetlenebb helyzetben élő romáknak is bízzanak abban, hogy van saját lehetőségük, ha mernek a sorsukról szabadon dönteni.
A kezdeményezéshez olyan alkotó társak és támogatók is adták az arcukat, mint Herczeg Zoltán (divattervező), Molnár Áron NoÁr (színész), Horváth Kristóf Színész Bob (slammer) és a Tudás Hatalom Csoport.

A videoklip végén látható linken segítséget kérhet bárki, aki úgy érzi, hogy fenyegetéssel, zsarolással, bármilyen erőszakos, jogsértő módon próbálták rávenni olyasmire, amit önmaga soha nem tett volna meg.