Nem is az Eye of the Tiger lett volna a Rocky III betétdala

1982. május 31-én, azaz kereken 40 éve jelent meg a Survivor legnagyobb slágere, ami mára már összeforrt Sylvester Stallone ikonikus mozijával. Pedig kis híján meg sem íródott. Elmondjuk, miért.

A Rocky III című film betétdalát, az Eye of the Tiger című óriási rockklasszikust bizonyára senkinek nem kell bemutatni: a Billboard által az 1982-es év dalának kikiáltott szerzemény hat egymást követő héten át vezette a magazin 100-as slágerlistáját, a következő évben az Év rockdala címet is elnyerte a 25. Grammy díjátadón, Oscar-díjra is jelölték a Legjobb filmbetétdal kategóriában, a digitális eladásokkal együtt pedig összesen több mint 9 millió példány kelt el belőle világszerte a mai napig.


Pedig nem sokon múlt, hogy a dalt előadó Survivor egy közepesen sikeres, mindössze egyetlen Top 40-es slágerrel rendelkező bandából valódi világsztárrá váljon. Az említett számuk, a Poor Man's Son azonban felkeltette a hollywoodi filmsztár, Sylvester Stallone figyelmét, aki egy üzenetet hagyott a billentyűs, Jim Peterik üzenetrögzítőjén. A zenész először azt hitte, valaki tréfálkozik vele, ám amikor visszahívta a számot, valóban Sly volt a vonal túlsó végén.

A színész azért kereste Peteriket, mert megtetszettek neki a Survivor dalai és szeretett volna egy hasonló hangzású számot az új filmjéhez, a Rocky III-hoz. Stallone ezért aztán inspirációképpen VHS kazettán egy kis montázst küldött a zenekarnak a készülő filmből, aminek

boxjelenetei alatt eredetileg a Queen Another One Bites the Dust című dala volt hallható.


Amikor Peterik megkérdezte, hogy végül miért nem azt a dalt választották a mozihoz, miközben az olyan tökéletesen illeszkedett a film snittjeihez, Stallone elárulta, hogy bár először a Queent kereste meg ebben az ügyben, azonban Freddie Mercuryék nem járultak hozzá, hogy a funk beütésű számukat felhasználhassák a moziban.

Így a banda hozzálátott egy új dal megírásához, miközben tudták, hogy fel van adva nekik a lecke, hiszen igen magas lécet kell megugraniuk. A Stallonétól kapott VHS-t nézve, a boxjelenetek ritmusából és a korábbi Rocky-filmek dialógusaiból inspirálódva végül mindössze három nap alatt összehozták a számot.

1982. február 1-én feldemóztuk az Eye of the Tigert, Slynak pedig annyira tetszett, hogy meg sem akarta várni, amíg rendesen is felvesszük. Úgyhogy végül a demó verzió szólal meg a filmben is, miközben a lemezünkön hallható végleges változatot már egy professzionális stúdióban rögzítettük.”

A dal egyik szerzője, a gitáros Frankie Sullivan nem épp a milliomos rocksztárok életét élte a szám megjelenése előtt:

A zenésztársaim mind hat számjegyű összegeket kerestek egy évben mindenféle stúdiómelóval és reklámzenékkel. Én nem tudtam kottát olvasni és azt sem tudtam, mik azok a jingle-ök, csak azt láttam, hogy ezeknek a srácoknak szép kocsijaik és házaik vannak, miközben én alig tudtam kifizetni a havi 200 dolláros albérletemet.”

Arra kérdésre, hogy valakinek a fejébe szállt-e a hirtelen jött dicsőség, sejtelmesen azt válaszolta:

 Hát persze. De nem árulom el, hogy kinek. Mindenesetre 24 évesen ott lenni a Golden Globe-gálán, majd megnyerni a Grammy-t…Ilyenkor meg kell csípned magad, hogy nem álmodsz-e.”

Talán maguk sem gondolták, hogy díjjal térhetnek haza Grammy-gáláról, ugyan Sullivan és Peterik nem tették tiszteletüket a ceremónián, ugyanis a dal producereiként csak kettejüket hívta meg az Akadémia, ők azonban zenésztársaik nélkül nem voltak hajlandók megjelenni az eseményen.  Így végül a legendás soul énekegyüttes, a The Temptations adta elő a számot, ötük közt felosztva annak sorait.


Bár a zenekar legnagyobb sikere kétségkívül az Eye of the Tiger maradt, óriási tévhit, hogy a banda egy egyslágeres csoda volna. A Dave Bickler frontember kiválása után érkező, később a Baywatch című TV-sorozat főcímdalát is eléneklő Jimi Jamisonnal

további négy daluk jutott a legjobb tíz közé az Egyesült Államokban,

köztük a szintén a Sylvester Stallone felkérésére született Burning Heart, ami a Rocky IV című mozi betétdala lett és végül a 2. helyig jutott az amerikai slágerlistán.


Sullivan azonban nem bánja, hogy a legtöbben az Eye of the Tigerrel azonosítják őket és hogy a szám népszerűsége beárnyékolja minden egyéb sikerüket.

“A múlttal való versengés a bolondoknak való. Én soha nem fogom megunni, hogy az Eye of the Tigert játszom. Az a szám még most is odaver.”