Prédikátor & Amen - Íme az ember

Ecce homo, vagyis Íme az ember! Pajor Tamás evangéliumi kifejezést ültetett át 2021-be, és páratlanul sikerült. A polihisztor Prédikátor életigenlő szerzeményétől azonnal jobb kedvre derülünk, hiszen frappáns szövege, ritmusos alapja és a klip garantálják a mosolyt, miközben óriási életigazságokat tartalmaz. Klasszikus!

„Íme az ember: Pilátus emblematikus mondata a megkínzott, tömeg elé állított Messiásról, aki az emberiség megtestesítőjeként állt ott. A létért küzdő, esendő, tragikomikus, de szeretetreméltó kisember sorsa ott sűrűsödött össze és nyert megváltást”- kezdi Pajor Tamás, aki nevét már a ’80-as években beírta a történelemkönyvekbe az ikonikus Neurotic zenekar frontembereként.

Pajor Tamástól sosem állt távol a művészi, tartalmas és örökigazságokat hordozó dalszöveg, szinte minden szerzeményében megfigyelhető a klasszikus vagy éppen a kortárs költészet egy-egy jellegzetes csavarja, és ez most sincs másként. Az „Íme az ember” a fülbemászó és könnyedén dúdolható zene mellett soraiban is kimagasló, hiszen olyan rímpárokat hallhatunk benne, mint:

„Mondta Ádám:
borda rendel,
azóta küzda végtelennel”

vagy:

„Hűségpontért hízelegve
Ráadást ad dízeledbe
A hóvirágot vízbe
tedd be, a dráma is más rímbe szedve

Farzsebéből kilóg
a stexe, gyors ebédje,
pilóta keksze”

A sorok évezredeket kapcsolnak össze.

„Az időnek ez a metszete tán önkényes, de számunkra mégis sokatmondó párhuzamot szeretne húzni a mai viharfelhők alatt megélt, fájdalommal terhes szórakozással is. Egyben visszacsatolás történetünk epicentrumához, ahol Jézus mindannyiunk helyett állt ott”- teszi hozzá a dalszerző, aki azt is megerősítette, hogy az „Íme az ember” klipje is erre próbál reflektálni. A Magyar Nemzeti Filmarchívum jóvoltából egy valódi időutazáson vehetünk részt.

„Egy korokon átívelő kamerakép kíván lenni. Hiszen a pilátusi mondat valahogy végigkíséri a történelmet, még oda is bevilágított, ahol a legnagyobb világégés árnyékában a magyar filmművészet zseniális komikusai halált megvető humorérzékkel igyekeztek a közönséget reményre hangolni, miközben a frontokon és a lágerekben példátlan mértékben folyt a vér”- magyarázza.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu