Tóth Viktor Arura Trió: Have no Fear

Tóth Viktor legújabb lemezének anyaga egyfajta pozitív üzenet a hallgatóknak a kitartáshoz, a reményhez, a lelki tartalmakban való elmélyedéshez.

A zeneszerző és a játszók egyfajta folytatásnak szánják a lemezt a nagysikerű - 2015-ben megjelent - Szemed Kincse album után. A két lemez jin-jang szerűen öleli magába a különböző finom rezgésű hangulatokat, melyek az emberi lelket megjárják a mindennapokban. A Szemed Kincse album elringató, hálaénekszerű hangulata után a Have no fear forrongóbb módon közelít a mozdulatlanhoz, a fényes egységben való megnyugváshoz. Ezen a lemezen is a kimagasló improvizatőrök pillanatba szőtt, egyszeri, kortárs jazz muzsikáját hallhatjuk: a lemez anyaga élő felvétel, melyet egy teltházas koncerten rögzítettek.

„Azt hiszem, nincsenek véletlenek. Nem véletlen, hogy az Arura Trio új albuma ennyi sok évet váratott magára. Nem véletlen, hogy a felvételhez a zöld utat a Covid-helyzetben kapta, váratlanul, a derült égből, egyik pillanatról a másikra. Nem véletlen, hogy a tavaszi járványügyi bezárkózás miatt egy hosszú tanyasi elvonuláson vettem részt és az sem, hogy három hónapig a rétekre, a természetbe szorultam gyakorolni. A kompozíciók nagy része itt született, vagy itt nyert tökéletes formát. Az általam írt kompozíciók a játszók benső üzenetétől élednek fel, nyernek érvényes formát és delejt, így hihetetlen nagy jelentősége van, ki és mikor játssza azokat. A sok fény, a szeszélyes időjárás, a mindenhonnan érezhető aggodalom és arra a válasz, a hit, a pozitív hozzáállás és a remény mind-mind jelen van a számokban.

Az sem lehet véletlen, hogy így, a Délvidéken rekedten volt időm felkeresni dédnagyszüleim egykori élőhelyét... És az sem, hogy az ősi tanyától egy kilóméterre egy szent helyre bukkanhattam.
A Hét Csodatévő Tölggyel találkoztam. A helyiek egyfajta zarándokhelyként tisztelik a szentély-szerűen félkörösen álló ősfákat, a hagyomány szerint a fák gyógyító erővel rendelkeznek.
Hisz ki mit hisz: én éreztem. Többször visszalátogattam a „fényes” facsoporthoz. Egyik ilyen magányos elmélyülésemen történt - miközben a világ gyógyulásán, szeretteim egészségén merengtem alattuk - egy sugalom-szerű hangot hallottam magamban belül: „- Ne félj!”
- Hallottam, és még: „A gyógyító bölcsesség benned van.” ...Tehát, a változást, gyógyulást ne kívülről várjam... A lehetőség, az erre való képesség bennünk van...
Számomra az évben az egyik legszebb, legbékésebb nap lett ez a nap.

Hiszem hogy, a boldogság állapota a történésekkel való összhangon múlik. Ellenkezhetem velük, de ezzel energiát veszítek. Sok energiát veszítek. A félelem pedig energiát rabol. Erőre van szükségünk – mindannyiunknak - hogy a nehézségekkel szembe tudjunk nézni. Hitünk és reményünk legyen. Félelem nélkül. Az Arura Trió a bölcs fák üzenetét szeretné elvinni hallgatóihoz.” (Tóth Viktor)

Tóth Viktor (altszaxofon, kompozíciók), Lukács Miklós (cimbalom), Orbán György (nagybőgő)

1 Who Is Like You?
2 A Little Peace
3 Overture For Peace
4 Brightest Moment
5 Elsüllyedt városok
6 Light Train
7 Ethiopia
8 Hajnali bús
9 Moon Illusion
10 The Missing One

A lemez december 11-étől kapható a Fonó webboltjában, valamint 14-étől digitális terjesztésben is.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu