TóthViktor: LAMU

Tóth Viktor jazz szaxofonos, zeneszerző hetedik lemeze LAMU címmel jelent meg a napokban, a belga elNegocito kiadó gondozásában. A szaxofonos három kirobbanóan sikeres koncertfelvételéből állította össze az anyagot, melyet az elmúlt években a Mahasimadavi Players elnevezésű nemzetközi sztárgárdával vett fel.

Olyan nagyságok játszanak a lemezen, mint az amerikai Hamid Drake (dob), Bart Maris Belgiumból (trombita), a német afro rapper Simple One, Szandai Mátyás Párizsból (bőgő) és a kimagasló tehetségű Hodek Dávid (dob). A zene modern, sodró lendületű és stílusokon átívelő. Viktor a zenét speciálisan ezekre a nagyszerű művészekre írta, akikkel a koncert az első pillanatától szabad szárnyalás, áradó lendület, kreatív áram. A CD a Mesterportán és a tothviktor.hu-n kapható. A lemezbemutató koncert március 29- én a jazzszaxofonozás legnagyobbjával, Kenny Garret-tel közös esten a MOMkult-ban a Get Closer Jazz Fesztivál keretén belül lesz.

Tóth Viktort 2018-ban beválogatták a Kult50 kiadványba, vagyis a hazai Kultúra 50 meghatározó egyénisége közé. A Fidelio kiadványa így ír róla: „A legszikárabb magyar jazzmuzsikus. Vagy ott van valahol, és beleáll, vagy nem, de akkor nincs is tovább. Kérlelhetetlen, következetes és alázatos. A szaxofonos már most – tavaly ünnepelte a 40.-et – fiatalok példaképe, mert ugyan nem tanár, de tanít. Jazztáborban Csíkban, Mediawave/Tartóshullám-workshopon és máshol. Tóth Viktor legtalálóbb zenei kifejezési eszköze a mondat, nem a dallam vagy a strófa, mint a többségnek. Mesélő, akiről – talán nem túlzás egy negyvenesnél – nyugodtan el lehet mondani, hogy történetei (visszatérő dallamai) lassan már klasszicizálódnak.”


A Tóth Viktor & Mahasimbadavi Players egyik legutóbbi koncertjéról a sajtó így írt: „Ha ez a jazz jövője, akkor alig várjuk”, másikról: „Ezen az estén Viktor lehető legcoolabb oldala dominált, a rá jellemző, katartikusan lélegzetelállító köntösbe burkolva.”... Valószínűleg ezen az estén sem lesz másként, ahogy írják: „Tóth Viktor művészete maga a szabadság, kötöttségektől mentes örvénylő zenefolyam”, ha pedig megnézzük kik is a partnerei ebben a formációban, biztosak lehetünk, hogy valami izgalmas, impulzív, szabad áramlásban lesz részünk. Bart Maris a belgák ikonikus trombitása repít, ámulhatunk azon, hogy hányféle sound jelenhet meg a zenei térben... Az afrojazz ritmusról - az általunk jól ismert, ma Párizsban élő - Szandai Mátyás bőgős, a tört ritmusok energiájáról, Viktor zenakaraiban 13 éves kora óta játszó „csodadobos” Hodek Dávid gondoskodik. És aki soha nem volt tájakra repít minket beszédével, spoken word betéteivel: Simple One raper Berlinből. Lemezbemutató koncert. De ez esti zenei törekvésük sem lesz más mint máskor: ’nem volt, nem lesz’ zenét játszanak, mi egyszeri és megismételhetetlen, pillanatba szőtt. (getcloserconcerts.com)


„Tóth Viktor a magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb figurája. Zenei személyisége ugyanolyan hatással képes megnyilvánulni virtuóz postbop-fenegyerekként (a Tóth Viktor Tercettben), mint a lélekhez szóló, spirituális muzsika különleges tolmácsaként (az Arura Trióban)” – írja róla a sajtó. Climbing with mountains című albuma a 2007-es év,- legújabb lemeze a Szemed Kincse a 2014-es év legjobb jazz lemeze díjat nyerte el. A 2010-es év jazz-személyiségének választották, 2014 és 2015-ben pedig az év altszaxofonosának szavazták Magyarországon. A szaxofonos saját magát egy úton járó kereső emberként látja, zenei törekvéseiben az egyetemes harmóniával vágyik egységre. 2010-ben jelent meg Tartim című albuma majd ezt a Popping Bopping követte 2011-ben. Olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Hamid Drake (dob), Henry Franklin (bass), William Parker (bass), Piotr Wojtasik (trombita), John Betsch (dob), Dresch Mihály (sax), közös koncertjeiket a zenész, mint a tanulás, önfejlesztés nagyszerű alkalmait látja. Hangszeres játékára a dinamikus, mégis érzékeny kifejezésmód jellemző, zenei megnyilvánulásaiban a pillanat energiáit kívánja megragadni. Játszott Európa és az Egyesült Államok számos jazzfesztiválján, saját tercettjét vezeti, kortárs táncossal duettezik, népzenét gyűjt, zenét szerez, új utakat keres.
A belga elNegocito kiadó gondozásában megjelent LAMU című album kapható már a Mesterporta lemezboltban (1. kerület Corvin tér), valamint Tóth Viktor weboldalán keresztül megrendelhető, itt: http://tothviktornews.blogspot.com/