Egyéb

28. Országos Diákfilmszemle

Aranytíz Kultúrház
2021. augusztus 23. (hétfő) 10:00 - 2021. augusztus 29. (vasárnap) 22:00

Helyszín:

Aranytíz Kultúrház
1051 Budapest, Arany János utca 10.

A POLIFILM Műhely Alapítvány és az Aranytíz Kultúrház 28. alkalommal rendezi meg a filmmel és videóval foglalkozó ifjú alkotók részére az Országos Diákfilmszemlét.


Az idei évben is három kategóriában fogadnak el nevezéseket:


Általános iskolás
Középiskolás
Fiatal filmes


20 percnél rövidebb alkotások előzsűri nélkül kerülnek be a szemle programjába. 


VETÍTÉSI TECHNIKA: DVD


A 20 percnél hosszebb filmek előzsűrin vesznek részt.  


A vetítések után naponta a szakmai zsűri vezetésével nyilvános konzultációt tartanank az alkotók és az érdeklődők számára.


Az arra érdemes alkotásokat a zsűri véleménye szerint díjazzák.


Nevezési lapok beküldése határideje: 2021. augusztus 2.


Nevezett filmek leadási határideje (20 percnél rövidebbek) 2021. augusztus 23.


1994-ben a Diákfimszemlét Merza Gábor (független filmes), Papp László (média tanár) és Szőke András (Balázs Béla-díjas filmrendező) abból a célból hozták létre, hogy a fiatal filmeseknek is legyen önálló bemutatkozási lehetősége. A filmszemle célja azóta sem változott. Bemutatkozási lehetőséget biztosít általános iskolás, középiskolás és fiatal filmesek (egyetemisták) részére, saját korosztályi környezetükben mutathatják be legújabb filmes munkáikat a nagy nyilvánosság és a szakmai közönség előtt. A bemutatón, a nyilvánosságon és a szakmai kontrolon van a hangsúly. Az alkotások megítélése is a pozitív megerősítés irányába hat és a díjazásban is minden arra érdemes munkát dicséretben, oklevéllel, tárgyi és pénzjutalomban részesítenek. A versenyszellem helyett egymás munkáinak megismerésére, új szakmai barátságok születésére helyezik a hangsúlyt. Fontosnak tartják, hogy a filmezéssel foglalkozó fiatal generációk megismerjék egymást, hogy a jövőben is együtt tudjanak működni szakmai pályafutásuk alatt.Minden nevezett filmet tematikai és időmeghatározás nélkül bemutatnak. Nevezési díjat nem kérnek, és a szemle is ingyenesen látogatható. Évente 100-200 filmet mutatnak be, ez több ezer alkotó fiatalt érint.


További felvilágosítás: Merza Gábor, szemleigazgató, e-mail: diakfilmszemle@gmail.com