Egyéb

A hegy szelleme - BIDF 2021

Online nézhető ONLINE
2021. március 06. (szombat) 16:15 - 19:00

Premiervetítés és stúdióbeszélgetés időpontja: 2021.03.06. 16:15 | A film a premier időpontjától számítva a fesztivál végéig (2021.03.10-éig) megtekinthető a www.bidf.hu weboldalon.


Néhány profi hegymászó súlyos dilemma elé állít egy serpacsaládot, amikor arra kérik fel őket, hogy a festői, mindezidáig meghódíthatatlan nepáli Kumbhakarna (Jannu) keleti oldalán vezessék őket a csúcsra. A hegy nem pusztán arról híres, hogy nagyobb kihívást jelent a megmászása, mint a Mount Everesté, hanem arról is, hogy a helyi kirant vallás istenként tiszteli, akit nem szabad háborgatni, azaz megmászni.
Míg a serpa édesapa szeretné megkeresni fia egyetemi tanulmányihoz a pénzt, a hithű édesanya – aki bár támogatja fia álmát, hogy orvos lehessen – kitart amellett, hogy a szent hegy érinthetetlen. A vallási hagyomány szerint isten teste, amelyet tiszteletben kell tartani.
Eliza Kubarska, a film rendezője maga is tapasztalt hegymászó, lélegzetelállító képeket készít a méltóságteljes tájról, megadva a kellő tiszteletet e spirituális helynek.


(a film adatlapja)