Egyéb

CEU Határtalan Tudás Online: Vége a járványnak?

Online nézhető ONLINE
2020. május 21. (csütörtök) 18:00

Elmúlt a járvány vagy veszélyben vagyunk még? Indokolt volt-e a globális bezárkózás? Lehet-e két beteg élete között dönteni? Paradigmaváltás jön-e ezek után az egészségügyi ellátásában és az etikai szabályozásban?

A SARS CoV-2 vírus hihetetlen gyorsasággal terjedt el a világban, miközben nálunk 8000-ből 2 fertőzöttet találtak csak a tömeges tesztelésen. Az egészségügyi ellátás rendjét mégis radikálisan átalakították a járványveszély miatt, betegek maradtak ellátatlanul. A Határtalan tudás rendezvénysorozatának záró beszélgetésén a „tűz közelében lévő” szakemberekkel, köztük a tesztelést vezető epidemiológussal vizsgálják meg, hogyan alakítja át mindennapjainkat a járvány, hogyan élünk ezután, szó lesz a vakcinák és gyógyszerek hatékonyságáról, és megvitatják, milyen bioetikai kérdések merültek fel a járvány kapcsán, mennyire korlátozhatók a betegek jogai és az emberi jogok.


A beszélgetés résztvevői:

· Falus András, immunológus, Széchenyi-díjas tudós, a SOTE Genetikai Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója


· Vokó Zoltán, epidemiológus, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központ igazgatója, a tömeges tesztelés egyik vezetője

· Sándor Judit, a CEU professzora, a CEU Bioetikai és Jogi központ vezetője

A közvetítéshez itt tudsz kapcsolódni.

Az esemény végén lehetőség lesz kérdéseket is feltenni.

A járványhelyzet miatt online folytatódik a CEU „Határtalan tudás” című rendezvénysorozata. A CEU professzorai és a velük együttműködő magyar szakemberek, valamint a társadalmi élet ismert szereplői mutatják be a közönség számára a legizgalmasabb tudományos aktualitásokat és azok közvetlen hatását mindennapi életünkre. Az előző események témái a globális felmelegedés, a siker szociológiája, a kisgyerekkori kognitív fejlődés kutatása, a régészeti rejtélyek és a gazdasági világválság volt. A korábbi eseményekről készült videofelvételek ezen a linken tekinthetők meg.