Egyéb

Családi Szombat: EGY, KÉT, HÁ... ÉS!

Helyszín:

Ludwig Múzeum
1095 Budapest, IX. kerület Komor Marcell utca 1.

A tárgyak hétköznapjaink elengedhetetlen részei. A műtárgyak pedig a múzeumok elengedhetetlen tartozékai. A használati tárgyak és műtárgyak hol erősen kapcsolódnak egymáshoz, hol pedig teljesen eltérnek egymástól. A Családi Napon ezt a témát járjuk körbe - hogy hogyan is lesz a tárgyból műtárgy és a műtárgyból tárgy?

A megértési nehézséggel élő gyermekeket (Down szindrómás, autista, oxigénhiánnyal született stb.) nevelő családokat szintén várjuk erre a napra. (Számukra a programokon való részvétel ingyenes.)

Kérünk mindenkit, hogy jelentkezzen be a családi programra a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen!

Óriáslifttel a Ludwigban
10.30-tól és 11.00 órától, két turnusban az Óriáslifttel a Ludwigban című programon lehet részt venni. A program keretében látogatóink betekintést nyerhetnek a Ludwig Múzeum színfalai mögé, így megismerkedhetnek a restaurátorműhellyel és az ott folyó munkával, a raktárakkal, a raktározási körülményeinkkel és utazhatnak egyet a műtárgyszállító óriáslifttel.
Figyelem! A programon való részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni a somogyi.zsofia@ludwigmuzeum.hu e-mailcímen tudnak!
Két turnus: 10.30 és 11.00

PROGRAM

EGY
Talpra állítás - A múzeumokban a műtárgyakat már úgy látjuk, hogy a legtökéletesebb helyre állították, egy hozzá méretezett posztamensen, állványon, falszakaszon helyezték el, úgy, hogy legyen helye kibontakozni. Most egy olyan pillanatba kapunk betekintést, amikor éppen talpra állítanak egy szobrot. Figyeljük meg jól ezt a pillanatot és helyezzünk el mi is néhány műtárgyat a kis kiállítóterünkbe, megkeresve a leginkább neki való helyet valamint a többi kiállított műtárgy vonatkozásában is a legmegfelelőbb összefüggést.
Helyszín: 1. emeleti kiállítótér

Felismered-e benne? - A műtárgyakhoz mindig tartozik egy kis táblácska a falon, amely a mű címét és a legfontosabb adatait tartalmazza. A cím sokszor meghökkenést kelt, ha összevetjük a látottakkal. Most egy ilyen művet nézünk meg, amelyben megismerjük a cím konkrét utalását és megkeressük, hogy hogyan, hol található a címben fölvetett utalás a képben.
Helyszín: 1. emeleti kiállítótér

KÉT
Pipa vagy nem pipa? - Látsz egy tárgyat - és tudod mi az: felismered, tudod a nevét, tudod mire használják. Nincs kérdés, ez ilyenkor egyértelmű. Ez a tárgy lehet egy igazi tárgy, lehet a fényképe, lehet a lerajzolt vagy lefestett változata - minden esetben fölismered.
De mi van akkor, ha valaki odaírja a tárgy elé, hogy ez nem az, ez nem az, amit Te látsz? Pedig tudod, hogy azt látod! Most ezt a helyzetet fogjuk körbejárni és megoldásokat keresünk, hogy milyen módokon értelmezhetünk egy ilyen meghökkentő helyzetet - mindezt René Magritte híres pipája kapcsán.
Helyszín: 2. emeleti kiállítótér

Tárgyrengeteg ? Furcsa csendéleteket készítünk, amelyek a Fluxus kiállításban megjelenő tárgyfelhalmozásokra emlékeztetnek, de mégis mások, mert síkban, előre kínált tárgyképekből készítjük e őket.
Helyszín: 2. emeleti foglalkoztató terem


A könyvtárban - Ha egy könyvtárba ellátogatunk, ott arra számítunk elsősorban, hogy könyveket, folyóiratokat találunk. De miben más, ha egy műgyűjtő házaspár könyvtárába kapunk betekintést?
Helyszín: 3.emeleti kiállítótér

Olyan mintha... - Műtárgy lehet egy olyan alkotás, amit a művész a két kezével hoz létre, amit mással megcsináltat, talál, vagy megvásárol valahol. Viszont vannak műtárgyak, amik olyanok mintha?valamilyen konkrét tárgyak lennének, de valójában nem azok. És mi is megnézzük, hogyan is tudunk valamilyennek tűnő felületeket létrehozni!
Helyszín: 3.emeleti kiállítótér

Milyen anyagból? - A műtárgyak sokszor egy-egy valós tárgy formáját használják föl, viszont az anyagok, amiből elkészülnek nem annak a tárgynak a szokásos anyagai. Ez sokféle okból lehet így, például azért, mert ez az anyag valami olyan üzenetet hordoz, amit mással nem lehetne kifejezni. Ilyen érdekes anyagokat és műveket fogunk körbejárni!
Helyszín: 3.emeleti kiállítótér

Jegyár: 600 Ft