Egyéb

Hájim öröksége - Élményséta – középkori titkok nyomában a budai Vár alatt

Budavári Mikve
2021. május 16. (vasárnap) 14:00

Helyszín:

Budavári Mikve
1014 Budapest, Palita út 1

Jöjjön el Budapest egyik legújabb és izgalmas tematikus sétájára, amelyen bemutatjuk a középkori budai zsidóság ünnep- és hétköznapjait! A Budai Várséták új tematikus programján feltárul az egykori Zsidó utca egyik házának kapuja, és bepillanthathatnak egy család mindennapjaiba. Megismerkedhetnek Hájimmal, egy 13 éves fiúval.


Indulás/Érkezés: Budavári Mikve (Budapest, I. Palota út 1.) Vaskapu, a Korona Kávéház és Cukrászdával szemben.)


Vajon mikor és honnan érkezett Budára a zsidó közösség? Mivel foglalkoztak a tagjai? Milyen helyszínen talált tárgyak, építészeti emlékek utalnak egykori ittlétükre? Az időutazáson ezekre is fény derül, Hájim vezetésével pedig – képeken, hangokon, illatokon keresztül – megelevenednek előttünk a zsidóság hétköznapjai, ünnepei és vallási rituáléi. A Várhegy pincerendszerének zegzugos folyosóin vezetett élményséta egészen a középkori rituális fürdőig kalauzol bennünket, amely Magyarország legrégebbi fennmaradt Mikvéje.


Időtartam: 90 perc
A sétán való részvétel 14 éven felüli látogatóknak ajánlott.


A Rituális fürdő a föld alatt című séa magánprogramként is megrendelhető. Vegye fel a szervezőkkel a kapcsolatot az info@budaivarsetak.hu email címen és egyedi árajánlatot küldenek önnek.


Jó tudni!


A mikvébe a vállat takaró, legalább térdig érő öltözetben érkezzen. A Mikve a föld alatt című séta útvonala nem akadálymentesített, a nyugati pincerendszerben meredek lépcsőkön, szűk folyosókon közlekedünk. Ezt vegye figyelembe a jelentkezéskor.
A pincerendszerben egész évben állandó a hőmérséklet: 18-20°C között.
A program rossz időjárás (esőzés, havazás) esetén is elindul.


A séta a meghirdetett időpontban, pontosan indul, a későn érkezőket nem várják meg. 


Jegyvásárlás