Egyéb

Hang-nem-váltás? // Changing Tonality?

Három Holló Kávéház
2020. január 08. (szerda) 17:00

Helyszín:

Három Holló Kávéház
1052 Budapest, V. kerület, Piarista köz 1.

For English, scroll down!


Szerepet játszik a (társadalmi) nem a zenében? Léteznek-e ezek a kategóriák egyáltalán a zenében? Egyenlő eséllyel indulnak-e a nők és a férfiak a zenei pályán? Az egyenlőség produktívabbá tesz-e minket? Van-e ezen a téren jelenleg egy átmenet? Szükség van-e valamilyen változásra?


Úgy gondoljuk, hogy a fenti kérdésekre adott válaszok igen változatosak lehetnek. A célunk, hogy világosabb képet kapjunk, és megértsük a témát övező, néha ellentmondásos érzéseket és véleményeket, miközben egyfajta konszenzusra törekszünk az újra és újra felbukkanó kérdések megközelítésében.


17:00
A rendkívül sokszínű magyar zenei élet meghívott képviselőit arra kértük, hogy együtt beszélgessenek és gondolkodjanak mindazokkal, akik részt vesznek az eseményen.


1. Varga Judit (zeneszerző), Palya Bea (énekes-dalszerző), Novotny Anna (újságíró), moderátor: Fazekas Gergely (zenetörténész)


2. Vajda Gergely (zeneszerző), Süveg Márk Saiid (MC, producer), László Ferenc (újságíró), moderátor: Artner Sisso (újságíró)


18:30
„A NŐ írja a dalt” – Hogyan futnak be női dalszerzők? Szakmai elismertség Magyarországon és a világban
Miért nélkülözhetetlenek a példaképek ezen a területen? Milyen százalékban írnak dalokat nők, és milyen zenei műfajokban? Hogyan lehet előmozdítani dalszerzői karrierjüket? Számadatok, díjak és események igazolják, hogy a női dalszerzők és zeneszerzők egyre nagyobb számban jelennek meg és törnek be sikerrel a zenei szcénába – nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is.


Előadó: Tóth Péter Benjamin (az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület Stratégiai és Kommunikációs Igazgatója)


19:00
Nemek közötti kapcsolatok a zenei világban: World Cafe (kollektív beszélgetés)


A strukturált beszélgetések sorozatában a résztvevők egy kérdéscsoport megvitatásával, az est egyik meghívott vendégével, kisebb csoportokban vizsgálják meg a címben megjelölt témát. Mindegyik házigazda három beszélgetést moderál, azonban a többi résztvevő asztalt vált, és kapcsolatba lép egymással. A három forduló végén a házigazdák összefoglalják az egyes asztaloknál lezajlott beszélgetések főbb pontjait.


Facilitátor: Szálka Zsuzsanna (CEU Kulturális örökség tanulmányok tanszék, MusicaFemina Hungary)