Egyéb

Hauszmann paripái - Vezetett bejárás az újjáépült Lovarda épületében

Várkert Bazár
2020. július 04. (szombat) 15:00
Ár: 3500 Ft

Helyszín:

Várkert Bazár
1013 Budapest, I. kerület Ybl Miklós tér 4.

Helyszín: 1014 Budapest, Szent György utca - Hunyadi udvar, Mátyás kútja


"Sétáinkon szigorú létszámkorlátot vezetünk be, a személyzeten kívül 10 fő tud csatlakozni vezetéseinkhez.
Javasoljuk a szájmaszk viselését minden látogatónknak.
Beltéri helyszínre érve tourguide készülék segítségével, egymástól biztonságos távolságra lehet hallgatni sétavezetőinket. A készülékeket UV fénnyel fertőtlenítjük minden használat után. Tourguide készülékeinket saját fülhallgatóval is lehet használni.
A sétákra kizárólag online lehet jegyet váltani!"


A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászületett épület, a Lovarda, a Budai Várséták tematikus vezetésén látogatható először! Helyszíne, a Csikós udvar a II. világháború okozta sérüléséket követően az 1950-es évek kultúrpolitikájának esett áldozatul, így a Főőrség, Stöckl lépcső és Lovarda épületegyüttesét elbontották. A Hauszmann Alajos tervei alapján eredeti helyszínen rekonstruált épületek a környező terület megújításával, zöldítésével és akadálymentesítésével új funkciókkal várják majd az érdeklődőket.


Sétánkon betekintést nyerhetünk a századforduló világába: körbejárjuk a királyi testőrség kiszolgálását biztosító Főőrség épület impozáns tömbjét. Ezt követően a már enteriőrjeiben is elkészült Lovardába érkezünk, ahol feltárul előttünk a grandiózus és elegáns lovaglócsarnok, annak korhű, ugyanakkor technikai felszereltségével a jelenkori igényeket is kielégítő tetőszerkezete, az egyedi „hauszmannzöld” üvegablakok, a zenekari és királyi páholy. A csarnok méltó kísérői a további helyiségek különféle terrazzo burkolatai, az elegáns fehér márványlépcső vagy a kovácsoltvas hibiszkuszvirág-korlát. Programunk végén a budai Vár déli oldalára sétálunk, ahol távolról megtekintjük a Budavári Palota déli összekötő szárnyában újjászülető Szent István-terem felújítási munkálatait és megismerkedünk a korabeli iparművészeti csúcsremeknek számító helyszín történetével.


Indulás: 1014 Budapest, Szent György utca, Hunyadi udvar, Mátyás kútja
Érkezés: 1014 Budapest, Savoyai terasz
Időtartam: 90/120 perc


Jó tudni!


A séta útvonala nem akadálymentesített, a programon meredek lépcsőkön, szűk folyosókon kell közlekedni. Ezt vegye figyelembe a jelentkezéskor.
A program rossz időjárás (például esőzés) esetén is elindul.
A séta a meghirdetett időpontban, pontosan indul, a későn érkezőket nem tudnak részt venni. 


Résztvevő a programra való jelentkezéssel tudomásul veszi, hogy a séta útvonala macskaköves útburkolaton, szűk folyosókon és magasemeleti helyszíneken vezet keresztül, a Programon ennek ismeretében és tudatában vesz részt, kizárólag a saját felelősségére.