Egyéb

Hívókeverés és színkép - avagy előhívható-e a XX. század?

Online nézhető ONLINE
2021. április 08. (csütörtök) 20:00
Ingyenes

A ma esti vendégük Barakonyi Szabolcs, a Telex képszerkesztője, fotográfus, akivel többek között az idén tavasszal megjelenő Fortepan Masters kötet kapcsán fognak beszélgetni a Fortepanra egyrészt felkerülő FŐFOTÓ képeiről, valamint eddigi képriportjai alapján a Hórusz Archívumról.
A XX. század különböző időpillanataiban elkattintott amatőr képek vajon hogyan ismerhetőek fel és születtek meg, miközben történelmi jelentőségű képeknél komoly nyomozást is igényel egy-egy kép kanonikus értelmezése a múltfeldolgozás érdekében. Milyen eszközökkel és tudásokkal állhatunk ennek neki és hol vannak a határok?
Az adás második felében remélhetőleg rátérnek arra, hogy a vendégük szakmai tudása okán betekintést kapnak abba, hogy a jellemzően por alakban megvásárolható fotóvegyszerek és az ezekhez szükséges technikai tudás alapján hogyan lehetett egykor előhívni fotókat. Vajon a magyar amatőr fotósok mire kényszerültek rá egykor, és ha láthatóvá is tudták tenni a képeket, a fotográfiákat miért nem tudták könnyen kiállítani?