Egyéb

Hogyan találjuk meg a nyugalmat? - Tudatos jelenlét a gyakorlatban

MOM Kulturális Központ
2018. február 09. (péntek) 19:00

Helyszín:


1123 Budapest, XII. kerület Csörsz utca 18.

Határidők, teendők, kötelességek, folyamatos elérhetőség, rohanás, félelem az ismeretlentől és a változástól – mind megnehezítik a nyugalom és béke átélését. Talán ezért is olyan nagy manapság az érdeklődés a tudatos jelenlét (mindfulness) témája iránt. Az évezredes hagyományokban gyökerező – és a modern tudomány által hatékonynak ítélt – gyakorlat megtanít arra, hogy hogyan találjuk meg a nyugalmat a hajszolt világban. Segít biztonságos kapaszkodót találni a jelen pillanatban akkor, amikor magával ragadna a felidézett múlt, vagy a félt jövő és segít abban, hogy elfogadó, kíváncsi módon forduljunk önmagunk, az élményeink és mások felé.


A modern pszichológiai, orvosi és neurológiai kutatások egyértelműen igazolják, hogy a tudatos jelenlét gyakorlása számos pozitív hatással jár. A testi és lelki egészség javulásán túl élményeinket intenzívebben tudjuk megélni, valamint hatékonyabban és bölcsebben reagálunk a minket érő kihívásokra. 


A tudatos jelenlét gyakorlásához nem szükséges drasztikusan megváltoztatunk az életünket: bár a meditációról általában egy aszkétikus életet élő, barlangban élő szerzetes képe ugrik be, megfelelő módon végezve a reggeli kávé elfogyasztása is válhat meditációvá. Előadásomban az elméleti áttekintés mellett ahhoz is adok ötleteket, hogy a zajos és gyors városi életben hogyan élhető meg minél gyakrabban a tudatos jelenlét.


Jöjjön el és hallgassa meg Dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus előadását a tudatos jelenlét kedvező hatásairól!


Kapunyitás: 18.15-kor