Egyéb

Hogyan tovább? Zsidó családok Magyarországon a háború után - konferencia

Online nézhető ONLINE
2021. május 20. (csütörtök) 14:00

A Holokauszt Emlékközpont szeretettel meghívja a Hogyan tovább? Zsidó családok Magyarországon a háború után című konferenciájára!
A holokauszt tragédiája megtörte a zsidó családokat. Az életben maradottaknak újra kellett szőniük a családi kötelékeiket is. Hogyan boldogultak az árva, félárva gyerekek? Milyen nehézségekkel szembesültek régi-új családjaik? A 2020-ban megjelent “A Vészkorszak árvái: a magyarországi zsidó árvaházak és gyermekotthonok emlékezete” című kötet témáját egynapos konferencia tárgyalja meg a Holokauszt Emlékközpont szervezésében.
A családi gyász és az újrakezdés komoly kihívások elé állította a túlélőket. Hogy életüket folytatni tudják a szörnyű megpróbáltatások után, rendezni kellett családjaik belső viszonyait. Az újrakezdési lázba nem kizárólag a teljesen magukra maradt „szabad” és független emberek vetették bele magukat, hanem sokszor csonka családok, egy-egy apa vagy anya a háború alatt vagy előtt született, esetleg testvér nélkül maradt gyerekeikkel. A fiatalok egy része az ifjúsági mozgalmak aktivitásából merített erőt. Sokszor a NÉKOSZ-ban vagy a MADISZ-ban lelték meg (nem-zsidó) párjukat, szabadulni akarván mindenféle tradíciótól, így a vallás kötelmeitől is. A tehetős, nagypolgári családoknak a vagyonuk háború utáni kisajátításával, és a családfenntartó apák elvesztése következtében szintén újra kellett gondolniuk működésük alapjait.
Egyedi helyzetbe kerültek azok a gyerekek, akik vérszerinti családjuktól elszakítva élték meg a háború végét, és hozzátartozóik hiányában eltűnt vagy bizonytalanná vált eredeti identitásuk. Az előadások egy része az emlékezéssel, az emlékek felidézését megkönnyítő mnemotechnikákkal foglalkozik, emellett szó esik majd a zsidó újrakezdést ábrázoló, a Joint DC és a hitközségek megbízásból készült reklám-propaganda célú fényképekről is.


Az online rendezvény magyar-angol nyelvű, tolmácsolást biztosítanak.
A konferenciára regisztrálni május 3-tól lehet a következő hivatkozáson
Mindenkit szeretettel várnak!