Egyéb

János Zsigmond, a méltatlanul elfelejtett erdélyi fejedelem

Online nézhető ONLINE
2021. április 23. (péntek) 19:00

Az első tavaszi rendhagyó történelemórán jeles évfordulóról emlékeznek meg: a 450 évvel ezelőtt elhunyt János Zsigmond választott magyar király és első erdélyi fejedelem árnyalt portréját állítja középpontba Dr. Kovács Sándor A magyarság története c. sorozat áprilisi részében.
A feladat azért sem könnyű, mert János Zsigmond alakját ma is a felekezeti elfogultság mentén rajzolják meg. Hol az unitáriusok szentéletű királyaként, hol a csíki katolikusok hitét kiirtani akaró uralkodóként, hol pedig tehetségtelen, gyenge fejedelemként ábrázolják. A világnézeti és felekezeti szemüveget levetve a művelődéspártoló és egyetemalapításban gondolkodó uralkodót ismerhetik meg közelebbről az előadásban.
A magyar történelem iránt érdeklődő diákok mellett az iskolapadból rég kinőtt generációknak is tartalmas kikapcsolódást nyújt a számos történelmi és művelődéstörténeti kuriózumot, érdekes összefüggéseket feltáró rendhagyó történelemóra.
A közkedvelt sorozat online előadásához ezúttal is a világ bármelyik pontjáról lehet csatlakozni, létszámkorlát és regisztráció nélkül, a Duna-Ház Facebook oldalán. 

Előadó: Dr. Kovács Sándor egyháztörténész, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Egyháztörténeti Tanszékének előadótanára