Egyéb

Kína–Afrika kapcsolatok közelebbről (PEACH kerekasztal-beszélgetés)

Online nézhető ONLINE
2021. április 26. (hétfő) 18:00
Ingyenes

A PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoportja sok szeretettel meghívja Önt soron következő rendezvényére!,

Különösen az ezredforduló óta Kína folyamatos, minél több együttműködési területre kiterjedő, tartós jelenlétre törekszik az afrikai kontinensen. Ezt a saját stratégiai, gazdasági, valamint politikai érdekei mellett az afrikai országok fogadókészsége is ösztönzi, mivel Peking a közös fejlődés, a kölcsönösen előnyös kooperáció, a Dél–Dél szolidaritás, valamint a bandungi elvek hangsúlyozására épülő kommunikációja vonzó együttműködési légkört teremt az afrikai országok számára. A kínai–afrikai politikai és gazdasági közeledésnek számos látványos, pozitívan értékelt eleme van, de Kína jelentős szereplővé válása a kontinensen intenzív politikai és akadémiai vitákat is gerjeszt az expanzió természetéről és céljairól.
Jóllehet a reláció olyan változatos és összetett, mint maga Afrika, egyértelmű, hogy a Kína–Afrika-kapcsolatok még soha nem voltak olyan szorosak, mint manapság. Mely területeken a legszorosabbak és legellenállóbbak a relációk? Mi az irányadó filozófiája és tevékenységi fókusza a kínai állami vállalatoknak és a magánszektornak Afrikában? Mennyire sikeresek és fenntarthatóak a kínai infrastrukturális és tőkebefektetések, és milyen hatással vannak a fogadó afrikai gazdaságokra? Milyen Kína-politikákat folytatnak és milyen ambíciókat fogalmaznak meg az afrikai országok? Hogyan fogadják az afrikai közvélemények a kínai kulturális kezdeményezeket és a kínaiak migrációját? Milyen bejelentések várhatók az idei Kína–Afrika Együttműködési Fórumon?
A kerekasztal-beszélgetésen ezekre, és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ a szakértő vendégek, Boros Péter (YCW) és Tarrósy István (PTE) segítségével.
A beszélgetésre mindenkit sok szeretettel várnak!