Egyéb

Müpamozi: Eszeveszett mesék (2016)

Közreműködő(k)

Réz András házigazda
Müpa - Előadóterem
2017. október 02. (hétfő) 19:00 (1500 Ft)

Helyszín:

Müpa - Előadóterem
1095 Budapest, IX. kerület Komor Marcell utca 5.
Szeretők, utazók
spanyol nyelven, magyar felirattal

A Müpamozi 2015-ben spanyol filmekből állított össze sorozatot, amely a spanyol film fél évszázadát fogta át. Szerepelt ugyan benne Almodóvar négy kedvence, de tőle egyetlen film sem. Hogy miképpen maradhatott ki Almodóvar? A beszélgetésekből nem maradt ki, de bele kellett törődnünk, hogy egyetlen film nem lenne elegendő Pedro Almodóvar szenvedélyes világának feltárására. Ahhoz külön sorozat kell. Tessék! Most itt a lehetőség.

Ritkán esik szó arról, hogy Pedro Almodóvar a rendezés és a forgatókönyvírás mellett producerként működött közre más rendezők filmjeiben. Ilyen volt sok más között A szavak titkos élete, Az élet nélkülem és az Ördöggerinc. Igaz, nem is nagyon tudjuk, mit csinál a producer. Hiszen van olyan producer, aki elsősorban a filmhez szükséges források előteremtését végzi. És vannak olyan producerek - egy film esetében akár több is -, akik a film készítésének teljes folyamatában részt vesznek. Az közös bennük, hogy hisznek a filmjeikben.

Az Eszeveszett mesék című argentin film talán még a szokásosnál is mélyebb kötődést mutat a producer Almodóvarral. Persze lehet, hogy véletlen találkozás csupán, de az, ahogyan a film rendezője, Damián Szifron gyilkos humorral elmélkedik a világról, életről-halálról, mély lelki rokonságot mutat Pedro Almodóvarral. A film őrülten nagy siker lett, és nem csak a spanyolul értő közönség körében. Temérdek nevezést - köztük Oscar-nominálást - és még több díjat söpört be szerte a világon. Hogy mi az erőssége? Talán annak a megmutatása, hogy a szokásos emberi helyzetek, kicsiny hétköznapi sérelmek, konfliktusok egyetlen aprócska lökéstől miként változnak vad, véres, mégis nevettető drámákká. Annak a pillanatnak a megragadása, amikor a mindennapok során elszenvedett, épp hogy észlelhető karcolások olyan gyötrő fájdalommá adódnak össze, amely nem csillapítható, amelyre már nehéz racionális választ adni. Őrült diagnózis egy nem kevésbé őrült világról.

Alkotó: Pedro Almodóvar, rendező
Közreműködik: Réz András, házigazda