Egyéb

Műtárgylesen - Márk Lajos Bajor Giziről készült olajfestménye

Online nézhető ONLINE
2021. február 24. (szerda) 09:00

Közreműködik: Somogyi Zsolt muzeológus és Gajdó Tamás színháztörténész.


Az új ismeretterjesztő sorozat beszélgetései az OSZMI gyűjteményének egy-egy kiválasztott darabja köré szerveződnek. A program célja a műtárgyak népszerűsítése, azok minél több oldalról való megközelítése és láthatóvá tétele.

Ez alkalommal Márk Lajos (1867-1942) festő, grafikus Bajor Giziről készült alkotása az esemény főszereplője, mely a Bajor Gizi Színészmúzeumban a színésznő emlékszobájában tekinthető meg.

Márk Lajos az erdélyi Rettegen született, a lapokba már 14 évesen bekerült Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című képének másolatával. A Magyar Királyi Mintarajziskolában, Münchenben, Párizsban végezte tanulmányait. Első nagy sikerét gróf Teleky Sámuel Afrika-kutatóról készült portréjával aratta 1889-ben, majd az elkövetkező években a hazai művészvilág számos szereplőjét megörökítette. Ezek közé az arcképek közé tartozik a Bajor Giziről készült festmény is, amely beszélgetésünket inspirálta. Márk Lajos felesége, Molnár Rózsa Rákosy Szidi iskolájába járt, ez erősíthette festő a színházi világgal való kapcsolatát. Márk Lajos 1910-ben járt először az Amerikai Egyesült Államokban, ahol - őrizve magyar kapcsolatait - 1921-ig élt, majd 1938-ban oda visszatérve New York-ban halt meg 1942-ben. Ott szintén bekerült a "felső körökbe", többek között készített portrét Wilson elnökről és Robert Peary-ről, az Északi-sark felfedezőjéről.

A beszélgetés során a résztvevők egyszerre művészettörténeti és színháztörténeti perspektívákból közelítenek a festményhez.