Az ősz a jószág behajtásának, valamint az elszámoltatásnak az időszaka volt. A pásztorok ekkor hajtották haza az állatokat a legelőkről, elszámoltak az állományról a gazdának, és elszegődtek a következő évre. Az ország keleti részén Dömötör napját „juhászújévnek” is nevezték, a juhászok ilyenkor nagy mulatságot tartottak birkapörköltet főztek, dudaszóra táncoltak. Méltán ünnepeltek, hiszen egy nehéz időszak állt mögöttük. De mégis mik a feladatai egy juhásznak? Mi a különbség a juh és a birka között? Hogy készül a gomolya? Milyen juhfajtákkal találkozhatunk Magyarországon? Mi a különbség a kolomp, a pergő és a csengő között? A juhász lét eszközeiből kézbe is vehetünk jellegzetes tárgyakat, ezáltal is közelebb kerülve ehhez az ősi elemeket máig is őrző foglalkozáshoz.
Regisztráció szükséges: a program címének megadásával a tanulas@mmgm.hu e-mail címen.