Egyéb

Open Heritage + Olyan anyagból vagyunk, mint álmaink

Online nézhető Budapesti Távmozi (Toldi Távmozi)
2021. március 12. (péntek) 20:30

A pandémia számos olyan jelenségre hívta fel a figyelmet még élesebben, amelyekkel a Budapesti Építészeti Filmnapokon rendszeresen foglalkoznak. A bemutatott produkciók kérdéseket tesznek fel, problémákat járnak körül, állásfoglalásra késztetnek, miközben együttesen azt is nyilvánvalóvá teszik, hogy mindezek nem elszigetelten léteznek, hanem szorosan összefüggenek, vagy akár egy nagyobb értelmezési keretben ugyanolyan eredőjű kérdéseket jelentenek.


OPEN HERITAGE-RÖVIDFILMEK

Az Open Heritage-projekt egy 16 részes rövidfilm-sorozattal állt elő, ami olyan különleges helyszíneket és kezdeményezéseket mutat be, amik társadalmi változást, közös gondolkodást és részvételiséget eredményeztek.



London CLT
AT, 2020, 9’
Angol nyelven
R: Yilmaz Vurucu
A London CLT a város első közösségi földalapja, amely a St Clements volt pszichiátriai klinika épületében jött létre. A CLT megfizethető lakhatásokat kínál, lehetővé téve a lakosok számára, akik hosszú távon anyagi okokból kiszorulnának a városrészből, hogy helyben maradjanak, ezzel ellensúlyozva a kényszerű költözés és a megfizethetetlen lakásárak tendenciáját.



Sargfabrik
AT, 2020, 9’
Angol nyelven
R: Yilmaz Vurucu
A Sargfabrik egy egykori koporsógyár átalakításával vált az egyik legfontosabb adaptív projektté, amelynek során innovatív lakhatási céllal adtak új funkciót a néhai épületegyüttesnek. Egy kombinált társasházi és szociális lakhatási projekt, ami a bécsi lakosok határozott kampánya nyomán az önkormányzat támogatásával valósult meg.


(a film adatlapja)


OLYAN ANYAGBÓL VAGYUNK, MINT ÁLMAINK
AT, 2019, 76’
Német nyelven, angol felirattal
R: Lotte Schreiber, Michael Rieper

A vetítést a budapesti Osztrák Kulturális Fórum támogatja.
A kijárási tilalomnak köszönhetően 2020 tavaszán otthonaink fogságába estünk, ami egyszerre lehetett komfortos és nyomasztó élmény. Ugyan rengeteg utazást és napi teendőt megspórolhattunk, de lakásaink apró hiányosságai, otthoni munkára való alkalmatlanságai pár nap után szembetűnővé válhattak, amit tovább fokozott a társasági élet teljes eltűnése. Bár bízhatunk abban, hogy az újabb korlátozások után hamarosan kiszabadulunk szobafogságunkból, de ez a tapasztalat otthonaink és életmódunk újragondolásával is jár: ki tudják-e szolgálni 21. századi igényeinket a 20. századi lakásformák? Tudunk-e otthon egyszerre pihenni, dolgozni, sportolni, barkácsolni és hobbitevékenységeket végezni anélkül, hogy 150-200 m2-es lakásokba költöznénk? Lehet-e egyszerre közösségben és saját otthonban élni? Ezekre a kérdésekre egy lehetséges válasz az Ausztriában hosszú évek óta, de hazánkban is egyre népszerűbb co-housing modell. A film hat projektet mutat be 1968-tól napjainkig, melyek képet adnak arról, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben a lakóformában. A lakókkal és vezetőkkel készített interjúk során pedig nem csak mindennapi életükbe nyerhetünk betekintést, hanem egy ilyen projekt megvalósíthatóságának jogi és gazdasági hátterébe is.


(a film adatlapja)