Egyéb

Radnóti Színház: színArany - balladákra és zenére hangolva

Online nézhető ONLINE
2021. január 23. (szombat) 19:00

Felvételről.


„Rossz időket érünk,
Rossz csillagok járnak:
Isten ója nagy csapástól
Mi magyar hazánkat!”


Nem csak hommage, sokkal több mint szavalás. 12+1 Arany-ballada elevenedik meg a színpadon 4 színésznő és 1 zenész előadásában. Mindegyik egy önálló tragédia, külön történettel és szereplőkkel. Ami összeköti a szövegeket: Magyarország. Mindegyik vers itt játszódik és mindegyik a történelmünk egy fontos eseményéhez köthető. Arany egy mindenkor érvényes tükröt tart elénk, nem a múltra fókuszál.


Az előadás a nőket állítja középpontba. Olyan balladák kerültek bele az előadásba, amelyeknek főszereplője nő, vagy amiben az éppen mellékszereplőnek tűnő nő történetét érdemesnek tartották kiemelni. Az ő szempontjukból néznek rá a magyar történelem kiragadott eseményeire. Az előadás: variációk sora női sorsokra. Ártatlan és kevésbé ártatlan áldozat, szökött lány, hirtelen megözvegyült anya, apácának álló menyasszony, bosszút álló szerető vagy a királyt megszégyenítő hadvezér.


Arany élete során közel harminc történelmi verset írt ebben a műfajban, kiválasztották erre az alkalomra tizenkettőt: nagykőrösit és késeit, ismertebbeket és alig ismerteket egyaránt. Elsősorban az ún. történeti balladákat részesítették előnyben, amelyeket a magyar történelem eseményei inspiráltak, hogy azok tanulságait levonva végül a jelenkorba érkezzenek meg. És nemcsak időben, térben is bejárják a történelmi Magyarországot: a versek helyszínei többek között Visegrád, Eger, Debrecen, Bécs, Galambóc vagy Drégely, hogy végül az előadás végén Budapestre juthassanak el.


Az előadásban elhangzó versek:
Zách Klára, Bor vitéz, Tetemre hívás, Rozgonyiné, Az egri lány, Szondi két apródja, Rákócziné, Ágnes asszony, Éjféli párbaj, A honvéd özvegye, A kép-mutogató, Híd-avatás


Rendező: Szilágyi Bálint


Az előadás színlapja


Jegyvásárlás az e-szinhaz oldalán.


A sikeres vásárlást követően a megadott e-mail címen kapja meg az előadás linkjét a néző, amelyre kattintva megtekinthető lesz az élő közvetítés.
A link az előadás kezdete előtt fél órával válik aktívvá, valamint csak egy IP címről működik, ezért ne küldje tovább és ne ossza meg mással.