Egyéb

Római szabadstrand-építés + Falakon át

Online nézhető Budapesti Távmozi (Toldi Távmozi)
2021. március 05. (péntek) 19:00

A pandémia számos olyan jelenségre hívta fel a figyelmet még élesebben, amelyekkel a Budapesti Építészeti Filmnapokon rendszeresen foglalkoznak. A bemutatott produkciók kérdéseket tesznek fel, problémákat járnak körül, állásfoglalásra késztetnek, miközben együttesen azt is nyilvánvalóvá teszik, hogy mindezek nem elszigetelten léteznek, hanem szorosan összefüggenek, vagy akár egy nagyobb értelmezési keretben ugyanolyan eredőjű kérdéseket jelentenek.


A Valyo és a FÁK a Rómain csoport 15 önkéntese szabadstrandot épített a hányattatott sorsú Duna-partszakaszon. A tesztnapot 2019 nyarán tartották, ezt dokumentálja a kisfilm.


(a film adatlapja)


FALAKON ÁT
FR, 2020, 51’
Francia nyelven, angol felirattal
R: Marie-Noëlle Battaglia
A Római szabadstrand-építés és tesztnap című rövidfilmmel együtt vetítve.



Noha Marseille egy nyitott város, lakóházainak egyharmada zárt területen található, kerítések és falak közé zárva. Sarah egy külvárosi negyed, Coin Joli szélén él, amin korábban szabadon átkelhetett, egy ideje azonban az utcák fokozatosan záródnak le. Az elszánt Sarah határozottan fellép a dominószerűen továbbgyűrűző és egyre szaporodó kordonok ellen, amik kitérőket és konfliktusokat eredményeznek. A néző betekintést nyer ebbe a piciny városrészbe, amely egy másik Marseille-t mutat: ez a holnap és a jövő, miközben a film egyéni érdekek, magántulajdon és a mindenki számára nyitott és hozzáférhető város iránti vágy között egyensúlyoz.


(a film adatlapja)