Egyéb

Tavaszhozó állatságok - Farsangi forgatag a Vajdahunyadvárban

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMGM)
2019. február 16. (szombat) 10:00 - 17:00

Helyszín:


1146 Budapest, XIV. kerület Városliget - Vajdahunyad vár

Farsangkor felfordul a világ rendje. Ilyenkor kibújhatunk a bőrünkből és sok mindent szabad, amit máskor nem. Február 16-án, szombaton a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban Farsangi Forgatag várja az érdeklődőket! Családi programkavalkád, sok zajjal, vidámsággal. Az esemény jelszava: állati a buli!


A Vajdahunyadvárból ezen napon nem hiányozhatnak a magyar néphagyomány jól ismert figurái, a gólya-, a medve- és a kecskealakoskodók, akik a nap folyamán többször is feltűnnek majd, hogy ráijesszenek a Télre.


Építsetek kiszebabát és csalogassátok a medvét! Farsangkor számos téltemető, tavaszcsalogató, termésvarázsló és gonoszűző népszokást és dramatikus játékot felelevenítenek majd. Álarcos felvonuláson is részt vehettek! Minél nagyobb zajt csapva parádézzatok bent és kint a Vajdahunyadvár körül, hogy jól elkergessétek a sötét, hideg, nyirkos Telet. Készüljetek jelmezversenyre is! A legötletesebb jelmezek viselőit díjazásban részesítik. Figyelem, külön gyermek és felnőtt kategória is lesz, így számítanak a vállalkozó kedvű felnőttek részvételére is!


A látogatókat kézműves foglalkozásokkal, ismeretterjesztő programokkal, diafilmvetítéssel, állatos kvízekkel is várják. A gyerekek számára a vidámságot a népi játszóház, ősi meseház garantálja.


Az álöltözeteken kívül a farsang régen a párválasztás és a táncos mulatságok időszaka is volt. A Múzeum egyik legújabb kincse, a színpompás Trombitás-textilgyűjtemény, valamint a csak farsangkor megnézhető, egykori jegyajándékokat bemutató Szerelmünk tárgya című minitárlat segítségével felelevenítik a fonók világát, amelyek a téli időszakban a közösségi élet legfontosabb színtereiként szolgáltak. A különleges gyűjteményi anyaghoz két izgalmas workshop is kapcsolódik. A tésztászacskó találkozása a zero waste újratasakkal, valamint a Vedd fel a fonalat! című családi workshopokra már előre is regisztrálhatnak a lelkes, alkotni vágyó látogatók.


Színpadi program:
10.30 Téltemető dramatikus játék
Zuglói Napraforgó Óvoda
11.00 Mit kell tudni a nagyragadozókról? - Predátor Program
Medveotthon Veresegyház
11.30 Állatok bálja - farsangi alakoskodó játék, valamint A kóró és a kismadár története
Magyar Népmese Színház
13.00 Mit kell tudni a nagyragadozókról 2.?
Medveotthon Veresegyház
13.30 Vajon kijön-e a medve a barlangjából? Közös medvecsalogatás
14.30 Téltemető - Néptáncműsor
Padkaporos Táncegyüttes
16.00 Jelmezverseny nyereményekkel és felvonulás


Folyamatos programok:
Népi játszóház
Ősi mesesarok
Magos játszó
Kézműveskedés
Magos álarc
Kiszebaba
Állatos hajpánt
Állati álarcok
Gólyacsipegető
Élet-, termékenység-, és szerelemjelképek Szerelem első látásra? Mesébe illő történet, ha egy szép napon kedvesed szerelme jeléül monogrammal hímzett jegykendőt ad ajándékba és színes bokrétát köt a kalapodra. Legények! Most kezdjetek óvakodni! Észre sem vettétek, hogy birtokbavétel történt. Leányok! Kezdődhet a birtokbavétel. Elkészítheted a jegykendődet és a bokrétát. Az agrármágiával kiűzzük a gonoszt, hogy bő termés legyen. Megismerkedhetsz a termékenység gyümölcseivel és a csepűrágás titkaival.
Kóckarkötő készítése


A szegény molnárlegény szerencséje
Farsangi múzeumbejáró játék
Járják be a kis molnárlegény útját! Keressék meg a gólyát, a kecskét és a medvét!


Állatos diafilmek a mesesarokban


Filmvetítés


Keressék fel a veresegyházi Medveotthon és a Magyar Madármentők Alapítvány standjait! Játékok, kvízek, érdekességek! Sőt még elő sünnel és denevérrel is találkozhatnak!


Belépőjegy:
Gyerek: 1000 Ft
Felnőtt: 2000 Ft
Családi (2 felnőtt és 1-2 gyerek): 4600 Ft