Egyéb

Trianon a művészetben - Ludmann Mihály művészettörténész előadása

Klebelsberg Kultúrkúria
2021. november 09. (kedd) 18:00
Ingyenes

Helyszín:

Klebelsberg Kultúrkúria
1028 Budapest, II. kerület, Templom utca 2-10.

A trianoni tragédia az egész nemzetet mélyen megrázta. Ezt az érzelmi állapotot az irodalom, zene és a képzőművészet sokszínűen és gazdagon jelenítette meg. Első jelentős köztéri alkotások, amelyek ezt láthatóvá tették a Szabadság téren felállított Irredenta szobrok, majd később a több száz országzászló és a hősi emlékmű.
A budapesti Szabadság tér története alig több mint száz éves. Ezen idő alatt azonban történelmünkben sorsdöntő változások történtek, amelyeket a tér épületei és a téren felállítandó, felállított és lebontott szobrok sorsán is nyomon lehet követni. Ezek közül kiemelkednek a száz éve felavatott négy égtájat szimbolizáló szobrok, amelyeket a kor kiemelkedő tehetségű szobrászai alkottak meg. A később felállított Országzászló és a Magyar fájdalom szobra egykoron szintén a Szabadság tér emblematikus alkotásai voltak.

Ludmann Mihály művészettörténész előadása után bemutatjuk legújabb, "Az irredenta szobrok mesterei" című könyvét, amely a Szabadság tér irredenta szobrainak történetét és a négy szobrász, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Pásztor János, Sidló Ferenc és Szentgyörgyi István életművét mutatja be. A könyv a bemutató után kedvezményesen megvásárolható.