Fesztivál

11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Online nézhető Puskin mozi
Művész mozi
2022. november 30. (szerda) 19:00 - 2022. december 04. (vasárnap) 22:00

A JCC Budapest – Bálint Ház immár a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivált rendezi meg november végén. A fesztivál célja minél sokrétűbb képet adni a zsidóság rendkívül színes, sokaknak ismeretlen világáról, mai állapotáról, zsidókról és nem zsidókról, identitásról.
De a legelső ZsiFi óta nemcsak a világ, hanem vele együtt a filmfelhozatal és a válogatás szempontjai is változtak. Hangsúlyosabb szerepet kaptak a mai zsidóság élményei, problémái, melyek sokszor ugyanazok, mint amiket a nem zsidó társadalom él meg: idősödés, minden nap mással randizás, elviselhetetlen szomszédok, faültetés vagy orvosi kannabisz a témák között.
Ahogy a név is erre utal, számos izraeli filmet is láthatnak a nézők, de az idei és tavalyi év nemzetközi zsidó vonatkozású filmjeiből is bőven lesz választék, és természetesen magyar alkotást is vetítenek: a ZsiFin debütál Oláh Kata Aki legyőzte az időt című filmje Keleti Ágnes életéről.
Ráadásul idén meghirdetik a Legjobb Rövidfilm Díjat, a Legközösségibb Film Díját, és a Tikun Olam díjat, mellyel a világot jobbá tévő alkotásokat jutalmazzák. De természetesen a Közönségdíj sem marad el, mellyel értékes nyereményeket nyerhetnek a szavazók. A filmeket két budapesti moziban, a Puskinban és a Művészben, illetve egy részüket pedig online a Cinego segítségével lehet megnézni. S mivel a filmeket kivétel nélkül eredeti nyelven, feliratozva vetítik, így a hazánkban lévő külföldi nézők is élvezhetik őket.
A filmfesztivál fővédnöke idén is Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A JCC Budapest – Bálint Ház szervezőpartnere a Gólem Színház, stratégiai partnerei és támogatói Izrael Állam Nagykövetsége, az Izraeli Kulturális Intézet, a Német Szövetségi Köztársaság és Budapest  Főváros.