Fesztivál

13. Budapesti Építészeti Filmnapok

Online nézhető Toldi mozi
Budapesti Távmozi (Toldi Távmozi)
2021. március 04. (csütörtök) 10:00 - 2021. március 13. (szombat) 22:00
Ingyenes

A pandémia számos olyan jelenségre hívta fel a figyelmet még élesebben, amelyekkel a Budapesti Építészeti Filmnapokon rendszeresen foglalkoznak. A megfékezhetetlen urbanizációnak és a természetes élőhelyek elpusztításának fontos szerepe van az új vírusok felbukkanásában. A növekvő munkanélküliség és a lejáró moratóriumok sok családban a kilakoltatás veszélyét jelentik. A turizmus-függő városok komoly gazdasági kihívásokkal találták szembe magukat. A tehetősebb és szegényebb városrészek közötti egyenlőtlenségek most a korábbiaknál is élesebben jelentkeznek, egyre jobban elszigetelve egymástól nem csak az eltérő társadalmi státuszú csoportokat, de a különböző generációkat is.


A lezárások ugyanakkor számos, régóta érő pozitív társadalmi átalakulást is felgyorsítottak, amelyekkel a filmekben már találkozhatott a közönség. Felértékelődtek a városi zöldterületek és a zöld technológiák; az utazások leállása, illetve a közlekedés visszaszorulása nyomán számos városban javult a levegőminőség. Városvezetések, gyakran saját kormányaikkal dacolva, fenntartható közlekedési megoldások és demokratikus döntéshozatali folyamatok sorát vezették be.


A társadalmi mozgalmakban megérett szolidaritási hálózatok sokban segítettek a pandémia átvészelésében: összetartó szomszédsági közösségek, jótékony ételosztási és egyéb támogató akciók segítették a leginkább sérülékeny csoportok helytállását a válságban.


Az elmúlt évek fesztiváljain pontos képet mutattak az építészet és a város átalakulásának legfontosabb problémáiról és lehetőségeiről. A 13. BÉF mottója: RECONNECT. Fő témái az újrakezdés és újrakapcsolódás: az egyén és a közösség újra egymásra találása, a szolidaritás, a másokkal szembeni empátia, a természettel való tudatosabb, érzékenyebb viszony, a környezetszennyezés nélküli utazás, fenntartható fejlődés víziója.


A bemutatott produkciók kérdéseket tesznek fel, problémákat járnak körül, állásfoglalásra késztetnek, miközben együttesen azt is nyilvánvalóvá teszik, hogy mindezek nem elszigetelten léteznek, hanem szorosan összefüggenek, vagy akár egy nagyobb értelmezési keretben ugyanolyan eredőjű kérdéseket jelentenek.


Házban laksz? Szereted a filmeket? Utazz a fesztivállal helyváltoztatás nélkül San Franciscótól Koppenhágáig, Havannától Londonig, Velencétől Kínáig, Marseille-től Dubajig!