Fesztivál

4. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Helyszín:

Uránia Nemzeti Filmszínház
1088 Budapest, VIII. kerület, Rákóczi út 21.
Toldi mozi
1054 Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.
Francia Intézet
1011 Budapest, I. kerület, Fő utca 17.
Ludwig Múzeum
1095 Budapest, IX. kerület, Komor Marcell utca 1.
Szent István Bazilika előtti tér
1051 Budapest, V. kerület, Szent István tér

A Nemzeti Filmintézet idén szeptember 21. és 26. között már negyedik alkalommal rendezi meg Budapest legnagyobb nemzetközi filmfesztiválját, a Budapesti Klasszikus Film Maratont. A különleges filmfesztivál hat napja alatt, több fővárosi helyszínen, öt tematikus blokkban, hetvennél is több frissen restaurált klasszikus filmet láthat a közönség. A budapestiek nagy örömére a Szent István Bazilika előtti tér idén négy estére újra ingyenes szabadtéri mozivá alakul.


A Nemzeti Filmintézet több nagyszabású eseménnyel is ünnepli az idén 120 éves magyar filmet. Szeptember 21-én este az Uránia Nemzeti Filmszínházban a 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton nyitógálán is a jubileumot ünneplik. A gálán levetítik – az 1896-os Lumière-filmekből összeállított válogatásban - az első Magyarországon készített filmfelvételeket; az első magyar film, A táncz, születéséről készített animációs dokumentumfilmet, és Korda Sándor 1918-ban készült kultikus némafilmjének, Az aranyember-nek a digitálisan restaurált (2K) változatát, a Farkas Bence zeneszerzésével és a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában* készült zenei kísérettel.


A Klasszikus Film Maraton célja, hogy fókuszba állítsa a magyar film értékeit és bemutassa a magyar közönségnek az európai filmarchívumok kincseit. A Maraton idén öt blokkban - Hommage, Fókuszban, Magyarok Hollywoodban, Magyar szem, Nyitott archívumok - mutatja be a nagyközönségnek a frissen restaurált klasszikusokat és filmritkaságokat.


A 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton további helyszínei az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Budapesti Francia Intézet és a Ludwig Múzeum.