Fesztivál

A Hallgatás Napja 2019

BMC - Koncertterem
BMC - Opus Jazz Club
BMC - Könyvtár
2019. november 10. (vasárnap) 11:00 - 22:30

Helyszín:

BMC - Koncertterem
1093 Budapest, IX. kerület Mátyás utca 8.
BMC - Opus Jazz Club
1093 Budapest, IX. kerület Mátyás utca 8.
BMC - Könyvtár
1093 Budapest, IX. kerület Mátyás utca 8.

A Concerto Budapest és a BMC egynapos kortárs zenei fesztiválja


Programigazgató: Keller András


Az egy napba sűrített, tizenhárom koncerten több mint negyven mű – köztük hat ősbemutató és öt magyarországi bemutató – várja a közönséget a BMC 3 termében, melyek műsora Vivalditól Beethovenen át a legendás kortársakon keresztül a legfiatalabb zeneszerző-generáció műveit sorakoztatja fel.


Ízelítő a programokról:
- Beethoven kilenc szimfóniája 9 zseniális perc alatt 1 műben
- Bartók bogárgyűjteménye - interaktív hanginstalláció- „interaktív csattogás” a közönséggel
- 6:3 - „9 gól - 9 fiatal zeneszerzővel” A Zeneakadémiáról néhány éve kikerült fiatal szerzőcsapat alkotása, amely a legendás focimeccs 65. évfordulójára készült. A műben megelevenedik a két szemben álló fél, a 11-11 hangszert számláló csapatok és a bíró szerepét betöltő karmesterek.
- „nagy zeneszerző álruhában - álruhába öltöztetett Couperin”
- Beethoven 7-8. szimfóniája újratöltve
- A harmadik csigolya - 6 bőgőre írt darab
- koncert Elvis Presley emlékére


Megismerés, rácsodálkozás, elmélyülés, felfedezések és újrafelfedezések sora: ezt ígéri a közönség és éppúgy az előadók számára A Hallgatás Napja, a tavalyi kényszerű szünet után, 2019. november 10-én, vasárnap immár negyedik alkalommal. A Hallgatás Napján hagyományosan egyszerre több helyszínen zajlanak a zenei programok, amelyeken Keller András, Rácz Zoltán és a Concerto Budapest művészei mellett a legkiválóbb szólistákkal és kamarazenészekkel találkozhatnak majd a látogatók. A Concerto Budapest és a Budapest Music Center egynapos zenei fesztiválja elsősorban a kortárs zenére és a különböző korok remekművei között keletkező teremtő kölcsönhatásra összpontosítja a figyelmet. Az egy napba sűrített, tizenhárom koncerten több mint negyven mű – köztük hat ősbemutató és öt magyarországi bemutató – várja a közönséget, melyek műsora Vivalditól Beethovenen át a legendás kortársakon keresztül a legfiatalabb zeneszerző-generáció műveit sorakoztatja fel.


Hallgatni és megismerni: az ősbemutatók sorában Láng István 4. vonósnégyesének vonószenekari változatát, a tavaly elhunyt Józsa Péter Pál A harmadik csigolya című, hat bőgőre írt művét, Jeney Zoltán Flowing-time című vonósnégyesét, Csalog Gábor Öt gyászos zene című új művét, Vidovszky László Filmszakadás – In memoriam Tóth János című művét és a Zeneakadémiáról néhány éve kikerült fiatal komponistákból álló szerzőcsapat 6:3 című alkotását is megismerheti majd a közönség. A barokk zene kedvelőit Vivaldi és Händel zenéje várja, a nagy klasszikusokat Beethoven képviseli, míg a 20. század első felének zeneszerzői közül Ysaÿe, Richard Strauss és Sosztakovics művei közül válogathatnak a látogatók. A nemzetközi szcéna kortárs zenéje felé nyit a fesztivál 5 magyarországi bemutatója Steve Reich, Robert Bachmann, Caroline Shaw és Szeghy Iris műveivel. Két mű erejéig pedig a zenekar művészei felidézik a pannonhalmi Arcus Temporum fesztivál hangulatát is, és Budapesten is előadják Takemitsu Rain Spell és Vivier Lonely Child című nagy sikerű darabjait. A fesztivált a popzene nagy klasszikusával, Elvis zenéjével zárja Homoky Gábor és az Old Sounds.

Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás