Fesztivál

Ablak a Bartókra - Helytörténeti fesztivál

Budapest, Bartók Béla út
2019. május 30. (csütörtök) 17:00 - 2019. június 02. (vasárnap) 22:00
Ingyenes

Helyszín:

Budapest, Bartók Béla út
1114 Budapest, XI. kerület

2019-ben először kerül megrendezésre az Ablak a Bartókra – Helytörténeti fesztivál a Bartók Béla út múltjáról, jelenéről és jövőjéről szól. A kreativitásról, az örömről és együttlétről: a fesztivál a környéken fellelhető tudásból és információkból szövi újra az utca és a környéke történetét.


Az Ablak a Bartókra – Helytörténeti fesztivál programjai ingyenesen látogathatóak.


1910-ben az akkori Fehérvári út, a későbbi Bartók Béla út mellé költözik a Budapesti Műszaki Egyetem, ami hosszú távon meghatározza a környék milliőjét. Az újonnan kiépülő Bartók Béla út legfontosabb helye a Hadik kávéház, itt gyűlik össze a kor kulturális életének krémje, Karinthy és Kosztolányi, Rejtő Jenő és Móricz Zsigmond.
A Kádár-korszakban a Hadik szerepét az itt nyíló kollégiumok töltik be, a Bercsényi utcában működik a Bercsényi Gödör Klub, ahol Koncz Zsuzsa, az Illés mellett koncertezik a Syrius, de bemutatják Erdély Miklós munkáit és itt készülnek Hajas Tibor performanszai. A 80-as években a hely az underground fontos helyszíne, rendszeresen fellép itt a Vágtázó Halottkémek és az Európa Kiadó.
A rendszerváltás után a képzőművészet fontos helyszíne lett a B32 galéria St.Auby Tamás majd Tatai Erzsébet vezetésével. A 2010-es években a Bartók Béla út és környéke ismét felpezsdült: újra nyílt a Hadik kávéház és a Szatyor, megújult a B32 Galéria és Kultúrtér, több galéria és kreatív központ tette át ide a székhelyét.


Az Ablak a Bartókra – Helytörténeti fesztivál szervezője a Bartók-negyed, a Bartók Béla Boulevard tagja. Az esemény a Tavaszi Zsongás a Bartókon keretében, az Eleven tavasszal párhuzamosan zajlik.

  • Eleven tavasz 2019. május 30. (csütörtök) 17:00 - 2019. június 02. (vasárnap) 22:00