Fesztivál

AgathaFeszt - Agatha Christie Fesztivál

MOM Kulturális Központ
2019. szeptember 14. (szombat) 11:00 - 2019. szeptember 15. (vasárnap) 22:00

Helyszín:

MOM Kulturális Központ
1123 Budapest, XII. kerület Csörsz utca 18.

Legyen az regény, színdarab, egész estés film, filmsorozat vagy egy életérzés, Agatha Christie kell! Szeptember 15-től a kétnapos fesztivál ideje alatt színes programkínálat várja Agatha Christie legnagyobb rajongóit a MOM Kulturális Központban. A krimiirodalom koronázatlan királynőjéhez kapcsolódóan kulturális, ismeretterjesztő, kreatív és gasztronómiai élményekkel gazdagodhatnak a látogatók.


A fesztivál a Bűntények a könyvtárszobából c. előadással kerül megnyitásra szeptember 14-én délelőtt a MOM Kulturális Központ kupolatermében. A nyitóelőadás keretében dr. Kiss Anna, az Országos Kriminalisztikai Intézet tudományos főmunkatársa mesél nekünk a harmincas-negyvenes évek tipikus bűneseteiről, ugyanezen címet viselő könyvéről, és arról, hogy valójában minden könyvet ketten írnak: az író és az olvasó.


Dame Agatha nagy ismerője volt a mérgeknek. A második világháború alatt a londoni University College Hospital gyógyszertárában szerzett ismereteit hasznosította is későbbi regényeiben. Az lemúlt évben való nagy érdeklődésére tekintettel ismét meghívtuk Takács Ferenc gyógynövényszakértő mérnöktanárt, aki Agatha Christie kedvenc növényi mérgeinek, mérgező növényeinek titkaiba avatja be a jelenlévőket.


Miss Marple levendulaillatú virágoskertjébe és a házi praktikák világába látogatunk Krizsán Laurával, a La Pure – Szappanok szívvel természetes kozmetikumok megalkotójával. Laura kreatívműhelyében lehetőség lesz elkészíteni saját fürdősónkat, fürdőbombánkat kizárólag természetes anyagok felhasználásával. Így a fesztiválról hazaérkezve már nem lesz más hátra, mint a testre és lélekre ható kellemes illatok közt ellazulni a kád vizében egy letehetetlen Agatha Christie könyvvel.


Ha már a könyvekről esik szó: természetesen idén is lehetőség lesz kedvezményes áron megvásárolni Agatha Christie krimijeit a Helikon Kiadó jóvoltából. Mert sosem lehet elég könyvünk! Agatha Christie könyvünk főleg nem. Nagyra becsült könyvekhez szép könyvtámasz illik, amelyet – egyéb „könyvességek” mellett megvásárolhatnak az OlvaShop standján. Könyvkabátok, ex libris pecsétek, könyves bögrék, különleges könyvjelzők és számos kincs várja a könyvmolyokat a fesztiválon.

Idén is eljön a kalaposlány, vagyis Virág Anna, aki divat világába kalauzolja a fesztivál látogatóit. Anna évtizedes tapasztalattal rendelkező mesterektől tanult, hogy álmát megvalósíthassa. Ma egy bájos kalapszalon tulajdonosa, és nem szűnő lelkesedéssel munkálkodik a klasszikus értékek megőrzésén. Az előző évi fesztiválon csak a kalapjait csodálhattuk. Idén alkotóműhelyében lehetőség lesz stílusos fejdíszek, hajdíszek elkészítésére is.


Hogy kellemesen teljen a délután, mindkét napon tradicionális „full tea” szerviz várja az érdeklődőket a Fürj utcai Pane Vino étteremben, ahol porcelán teáscsészében felszolgált tea mellé szendvicset és süteményt kínálnak.


A kupolaterem előterében Detektív Iskola és kvízjáték várja az érdeklődőket. A Detektív Iskola hallgatóinak vizsgán kell tanúbizonyságot adniuk rátermettségükről. A sikeres vizsga jutalma detektívigazolvány és részvételi lehetőség az ajándéksorsoláson, ahol kriminális ajándékok várnak a szerencsés nyertesekre.
A Ki tud többet Agatha Christie-ről kvízjáték sikeres teljesítéséért apró ajándék és ugyancsak a kriminális ajándéksorsoláson való részvételi lehetőség a jutalom.
A játékos kedvű látogatók tudását Király Márti, a Minikrimi bloggere teszi próbára szombaton 13.00 és 17.30 h közt, illetve vasárnap 11.00 és 17.30 h közt.


Tudják, melyik az az színdarab, amelyet Londonban 63 éve játszanak megszakítás nélkül? Amelynek bemutatásakor Sir Winston Churchill volt még Nagy Britannia miniszterelnöke, jegyre adták a húst, szalonnát, cukrot és a vajat? Amelynek közel 26 ezer előadásában eddig 414 színész állt színpadon, 136 mérföldnyi inget vasaltak ki?
Az egérfogó. Ezúttal a Veres 1 Színház nagysikerű produkciójában láthatják a nézők a fesztivál mindkét estéjén a MOM színháztermében.
A kétnapos fesztivál ideje alatt a MOM Café Agatha Christie menüvel, angol teával és sajttortával is várja a látogatókat.
Ajándéksorsolás szombaton és vasárnap 18.00 órakor a kupolaterem előterében.