Fesztivál

Art Capital - Ösvények a kertben

Helyszín:

A kert (görögül: paradeiszosz) hagyományosan a Paradicsom szimbóluma. A Biblia szerint az eredendő bűn következtében, az első emberpár kiűzetésével alapvetően sérült a teremtés harmóniája: az elveszett Paradicsom csupán az emberi vágy örök tárgyaként maradt fenn. Az ember újra és újra kísérletet tesz természet és társadalom teljes körű összehangolására, oly módon, hogy kerteket hoz létre. A kert egyszerre természetes és mesterséges ? egyfajta mesterségesen teremtett természet.
A kert sokat elmond arról, hogy tervezői, művelői miképpen viszonyulnak a világmindenséghez. A kínai és a japán kert mikrokozmosza, a Korán tagolása nyomán nyolc részre osztott arab kertek, az optikai elvek szerint szerveződő francia kertek vagy éppen az angol kertek hatalmas pázsitokhoz kapcsolódó szabálytalan formájú labirintusai mind-mind erről a viszonyról tanúskodnak.
A kert menedék, ahová a rohanó világban vissza lehet vonulni. A szerelem, az érzékiség, a szépség helye. Az értelmes munka helyszíne, hiszen a növények ültetése, gondozása minden esetben tényleges eredményt hoz. Az ókori keleti kultúrák óta minden nagy történelmi korszaknak megvolt a maga kerttípusa. Hosszú idő óta a modernitás az első olyan kor, amelyhez nem társítható karakteres kert ? aligha függetlenül az ember természethez való viszonyának alapvető megváltozásától. A 2018. évi Art Capital erre a viszonyra is rákérdez, amikor a kert témája köré szervezi projektjeit.
Minden eddiginél több, mintegy harminc helyszínen, a vizuális művészetek kiemelkedő nemzetközi alakjaival és meghatározó hazai képviselőivel találkozhatnak mindazok, akik 2018. június 9-24. között ellátogatnak Szentendrére, az országhatárokon átívelő régió legnagyobb képzőművészeti fesztiváljára.

Linkek: