Fesztivál

Átlátszó Hang 2020 Újzenei Fesztivál

Helyszín:

Zeneakadémia
1061 Budapest, VI. kerület Liszt Ferenc tér 8.
Műcsarnok
1146 Budapest, XIV. kerület Hősök tere
Három Holló Színpad
1051 Budapest, Szabad sajtó utca 1.
Trafó
1094 Budapest, IX. kerület Liliom utca 41.
Francia Intézet
1011 Budapest, I. kerület Fő utca 17.
FUGA
1052 Budapest, V. kerület Petőfi Sándor utca 5
BMC - Koncertterem
1093 Budapest, IX. kerület Mátyás utca 8.
Vakok Iskolája - MVGYOSZ Székháza
1146 Budapest, XIV. kerület Ajtósi Dürer sor 39.
Fészek Művészklub
1073 Budapest, VII. kerület Kertész utca 36.
Várkert Bazár
1013 Budapest, I. kerület Ybl Miklós tér 4.

Létezik női vagy férfi zene? Ezek női és férfi hangokból állnak? Másként hallgatnak férfiak női zeneszerzőket, mint férfiakat és fordítva? Lehet rovarhangokból kíséretet komponálni egy versenyműhöz? Vagy kézjelekkel vezetni egy elektronikus eszközökön játszó szólistát? Lehet beatbox hangokkal történetet mesélni? Létezik olyan zenemű, melynek két verziója van, melyek külön-külön és egyszerre is előadhatóak? Milyen általában a generatív művészet, van köze a genderhez?


Hetedik alkalommal rendezik meg Budapest különleges, kortárs zenei fesztiválját, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált. A korábbi évekhez hasonlóan, olyan fontos budapesti kulturális helyszíneken látogathatják a fesztivál programjait az újzene iránt érdeklődők, mint a Müpa, a Trafó, a Zeneakadémia vagy a Budapesti Francia Intézet. A programok közt lesznek nem csak koncertek – ősbemutatókkal tűzdelve –, hanem interaktív beavató foglalkozások,  kiállítások, családi programok és filmvetítések is. A fesztivál kiemelt témája pedig a női zenei alkotók munkája.
A tizennégy napos fesztivál célja új módszerekkel bemutatni, és ez által a közönséghez közelebb hozni az újzenét. A fesztivál felkérésére születő ősbemutatók mellett olyan régebbi műveket is eljuttatnak a hallgatósághoz, amelyek a mai szerzők számára referenciaként szolgálnak, de Magyarországon szélesebb körben kevésbé ismertek. A koncertközönségnek miden alkalommal – az est programja előtt, vagy gyakran a darabok közé ékelve – interaktív bevezető előadásokat tartanak az események kurátorai, melybe mindenki bekapcsolódhat, és szórakoztató, kreatív módon kerülhet közelebb egy-egy kompozíció eszköztárához, zeneszerzői nyelvéhez.
A 2020-as fesztivál programjai közül több foglalkozik a női alkotók szerepével és lehetőségeivel a zenei életben. A szervezők különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy zeneszerző nők műveit is bemutassák. Kétnapos nemzetközi szimpóziumot is szerveznek MusicaFemina International címmel, melyen  kerekasztal beszélgetések és prezentációk mellett helyet kap a magyar női underground színtér fontos eseménye, a Ladyfest Budapest-nek a különkiadása is január 8-án este a Három Hollóban: magyar, lengyel és német fellépőkkel.
Az Átlátszó Hang 2020 Újzenei Fesztivál nyitó- és zárókoncertjén különleges pár-kompozíció hangzik el. A két összetartozó mű szerzője Varga Judit Erkel-díjas zeneszerző, a bécsi zeneakadémia professzora. A műveket az Átlátszó Hang és a berlini női zenei fesztivál, a Heroines of Sound rendelte a művésztől két német együttes számára. A fesztivál nyitókoncertjén, január 9-én a Zeneakadémia Solti termében az Ensemble Interface, míg a zárókoncerten a LUX:NM adja elő a két összefüggő pár-kompozíciót. Előbbin közreműködik Nagy Andrea, aki a Zeneakadémia elvégzése óta Freiburgban él, és basszusklarinét specialistaként Európa számos újzenei együttesével lép fel.
Az emberi hang különleges lehetőségeit mutatja meg január 10-én, a Müpában Frauke Aulbert operaénekes és Bartha Márk kétszeres magyar beatbox bajnok. A Voice Lab – az operától a beatboxig koncerten az énekhang különféle tradicionális és urbánus újításait mutatják be az előadók, esetenként  elektronikával, különféle szenzorokkal kiegészítve a szóló színpadi  előadóművészet eszköztárát.
Január 11-én, a Trafó színpadán mutatkozik be a Studio Dan. A tíztagú együttes tagjai az újzene, jazz, zeneszínház területein egyaránt jártasak. Vinko Globokar 85 éves francia/szlovén zeneszerző számukra komponált Passaggio Verso Il Rischio, azaz Átjáró a kockázat irányába című félórás színpadi darabját
mutatják be többek közt, melyben a zenészek a szabadság kockázatával kell, hogy megbirkózzanak…

Parno Graszt lemezbemutató koncert a Müpában február 14-én!